DOKTORI TVRDE DA OVAJ ALKOHOL NAJMANJE UNIŠTAVA SRCE: Čak ga i preporučuju, ne biste nikada POGODILI
Alkohol, Foto: RINA

DOBRO JE DA ZNATE

DOKTORI TVRDE DA OVAJ ALKOHOL NAJMANJE UNIŠTAVA SRCE: Čak ga i preporučuju, ne biste nikada POGODILI

Alkohol može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca kroz različite mehanizme, od smanjenja faktora koji utiču na zgrušavanje krvi i lipida, do mogućih protivupalnih efekata

Objavljeno:

Nekoliko čašica alkohola sedmično može biti od koristi osobama koje pate od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje nova studija. Iako stručnjaci nisu do kraja saglasni kada je u pitanju upotreba alkohola kod srčanih bolesnika, studija BMC Medicine iz jula ove godine, tvrdi da nekoliko alkoholnih pića u toku jedne nedelje nije samo prihvatljiv, već i korisan običaj.

Prema tvrdnjama kreatora studije, ovo je do sada najveće istraživanje, koje je do sada pratilo uticaj alkohola na kradiovaskularne pacijente.

Tri do sedam pića nedeljno

Konkretno, između tri i po i sedam pića nedeljno, bilo koje vrste alkoholnog pića se dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od srčanih smetnji. Smatra se da donja varijanta, od tri i po pića nedeljno, nudi skoro dvostruku korist, s tim da konzumiranje više od jednog pića dnevno ne nudi nikakvu zaštitu.

U studiji su skupljeni podaci 14.000 osoba koje su već imale anginu, srčani ili moždani udar. S tim da je uzeto u obzir još 12 studija u kojima su navedni primeri više od 48.000 pacijenata, prosečno starih 57 godina. I pored toga, što studija naglašava da su tri i po pića nedeljno korisna, Američko udruženje za srce za zdrave osobe preporučuje do dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene. Ovo udruženje takođe smatra da kardiološki pacijenti mogu da piju umerene doze alkohola.

vino
foto: Profimedia

Da li konzumacija alkohola na ovaj način može da bude od koristi?

– Iskreno, možda je to dobro. Alkohol može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca kroz različite mehanizme, od smanjenja faktora koji utiču na zgrušavanje krvi i lipida, antioksidativne aktivnosti ili mogućih protivupalnih efekata – kaže dr Lari Burčet, lekar hitne pomoći i porodični lekar.

Sigurnost nije zagarantovana

Doktor Burčet navodi da nauka još ipak nema pitanja na sve odgovore i da se još dosta toga ne zna. Umesto alkohola radi sprečavanja ili lečenja srčanih oboljenja, doktori i dalje preporučuju ishranu, vežbanje i lekove koje je propisao lekar.

– Ova studija, ipak, ne može garantovati sigurnost pacijentima– kaže dr Emanuela Gakidu, profesorka na Institutu za zdravstvenu metriku i procenu u Sijetlu.

Koliko je to pića dovoljno?

Važno je napomenuti da se jedna porcija alkohola definiše kao čaša piva ili vina srednje veličine, nikako krigla ili puna čaša. Alkoholna pića se prodaju uglavnom u većim limenkama ili flašama i zato je posebno bitno voditi računa o količini. Važno je, kako naglašavaju stručnjaci, uzeti u obzir i druge zdravstvene rizike, a ne samo kardiovaskularne bolesti. Prethodna istraživanja pokazuju da konzumacija alkohola može povećati rizik od problema s jetrom, određenim vrstama kancera, alkohol i piće nisu uvek dobra kombinacija, pa se savetuje da se u nekim slučajem izbegne i umerena upotreba alkohola.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.