sjajno
STARINSKI RECEPT ZA MEKIKE, BIĆE VAZDUŠASTIJE NEGO IKAD: Postoji nekoliko sitnih caka bez kojih više NEĆETE MOĆI
Recept za mekike kakve su pravile naše bake
Srbi naprosto obožavaju mekike, prave se generacijama i neizostavni deo su svake trpeze.
Postoje raznorazni recepti i cake za njih, a predstavljamo vam jedan on najboljih načina za pripremu, i to starinski.
Sastojci:
1/2 kg brašna 300 ml vode (mlake) 1 kesica suvog kvasca (7 grama) 1/2 kašičice soli ulje ili mast za prženje
Priprema:
Prosejano brašno pomešati s kvascem, dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti drvenom kašikom sve dok ne počne da se odvaja od zidova vanglice. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste.
U dublji sud staviti dosta ulja (masti), zagrejati ga, smanjiti temperaturu i pržiti testo – mekike.
Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obe strane pržiti 3-4 min.
Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko itd.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!