probajte
ZA ALBANSKOM SALATOM POLUDELA SRBIJA: Domaćice se utrkuju da je naprave, potrebna su samo 3 SASTOJKA (VIDEO)
I dok se u nekim zemljama zove "Nafora", u Nišu je nazivaju ovako
I ako je „Albanska salata“ do sada bila specijalitet poznat samo Nišlijama, ona je postala poznata širom Srbije i same Albanije.
I dok se u nekim zemljama zove "Nafora“, konobar „Nišlijske Mehane“ Nebojša Bojković, koji je do nedavno radio u Bugarskoj, ali i u mnogim gradovima u Srbiji, kaže da ovo jelo od prepečenog hleba, ulja i tucane paprike jedino u Nišu nazivaju „Albanskom salatom“.
Albanska salata, kako se veruje, potiče iz vremena Prvog svetskog rata kada je srpski narod prelazio Albaniju.
Tokom Albanske golgote vladala je velika glad, pa su mnogi preživeli put do Krfa tako što su jeli prepečen hleb sa tucanom paprikom.
Taj se naziv posle rata odomaćio u Nišu i svi ga i dan danas tako zovu.
Pogledajte u videu princip pripreme:
Pored ove, Srbi takođe vole i kupus salatu koja se brzo sprema.
Evo šta vam je potrebno:
kupus (sitno seckan)
so
ulje
šećer na vrh kašičice
peršun za dekoraciju
Priprema:
Ovo su sastojci za najobičniju kupus salatu, ali ono što će joj dati ukus kao iz restorana je redosled stavljanja sastojaka i dodatan trik na kraju.
1) Prvo sipajte u kupus so na vrh kašičice i isto toliko šećera. Izgnječite kupus rukama i ostavite da odstoji par minuta.
2) Sipajte ulje, da obloži salatu, pa potom i sirće. Promešajte i dodajte so na kraju.
So na kraju je ključan sastojak svake dobre salate, jer kako kaže naš kuvar, domaćice obično tu greše. Po inerciji prvo sipaju so u salatu, pa potom naliju sirće i ulje, što dovodi do toga da so padne na dno i praktično bude isprana uljem i sirćem.
(Espreso/Mic.org)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!