NIKAKO NE NAMEŠTAJTE KREVET ČIM USTANETE: Evo i zašto, u pitanju je ZDRAVLJE
Posteljina, Foto: Printscreen/TikTok/ carolina.mccauley

VAŽNO JE

NIKAKO NE NAMEŠTAJTE KREVET ČIM USTANETE: Evo i zašto, u pitanju je ZDRAVLJE

Naviku da ujutru nameštate krevet sigurno ste stekli od malena kada vas je mama grdila što samo ustanete iz kreveta i odete u školu

Objavljeno:

Izgleda da je sve to bilo pogrešno, jer neuredan krevet je mnogo zdraviji od onog koji je složen kao u popularnim magazinima jer ima manje grinja.

Nedavna istraživanja su pokazala da su ljudi čije je radno mesto neuredno sposobniji da brže rešavaju probleme i kreativniji su. Istraživanje sa Univerziteta Kingston je pokazalo da je neurednost bolja od urednosti.

Kada je reč o krevetu, ključ je u grinjama. Ova mikro stvorenja koja strašno izgledaju, imaju velike šanse da prežive u lepo srednjenom krevetu sa čistom posteljinom. Sređivanje kreveta ujutru pre nego odete u školu ili na posao, zarobljava grinje u krevetu i daje im prostora za pravo malo igralište.

Unutar pedantno i pažljivo sklopljenih čaršava i jastuka, uslovi za razmnožavanje i razvoj ovih stvorenja su i više nego odlični. Jednom kada se razmnože oni se hrane odbačenim ljudskim ćelijama i iza sebe ostavljaju izmet koji može da izazove simptome slične astmi.

Sve što im treba jeste malo vlažnija sredina što se tiče vazduha i mrak i one su spremne da se razmnožavaju. Ali, ukoliko ostavite vaš krevet nenamešten, grinje su izložene vazduhu i sunčevoj svetlosti koja utiče na njih i ubija ih.

- Znamo da grinje mogu da prežive samo od vode koju absorbuju iz vazduha uz pomoć malih žlezdi koje imaju na površini tela. Nenameštanje čaršava omogućava da se oni osuše pa će grinje tako dehidrirati i vremenom izumreti, objasnio je doktor Stiven Pretlov.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media