SUTRA, NA MALI BOŽIĆ SE MESI VASILICA PO RECEPTURI NAŠIH BAKA: 1 ukras je OBAVEZAN, a evo i šta nalažu OBIČAJI
Vasilica, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

tradicija

SUTRA, NA MALI BOŽIĆ SE MESI VASILICA PO RECEPTURI NAŠIH BAKA: 1 ukras je OBAVEZAN, a evo i šta nalažu OBIČAJI

One mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić

Objavljeno: 17:34h

Vernici Srpske pravoslavne crkve , 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru, slave praznik Mali Božić, ali i Svetog Vasilija Velikog. Domaćinstva koja ovog sveca slave kao krsnu slavu danas se posevno raduju i u to ime pripremaju Vasilice.

One mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! Mogu se umesiti od kiselog ili lisnatog testa, ukrasiti na poseban način, a zajedničko im je što se prelivaju medom. Razlog je taj što se Sveti Vasilije Veliki naziva pčelom crkve Hristove, koji je vernicima darivao med, a bezbožnike “ubadao” svojom žaokom.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

U pojedinim krajevima vasilica se pravi kao obična proja, ali se ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda njihovim vrhovima izbocka testo u obliku krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci kako bi bila napredna cele godine.

Vasilice sa medom

Sastojci:

800 g brašna 200 g masti 40 g svežeg kvasca 1 kašičica soli 1 kašika šećera mlaka voda med

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Priprema:

Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Nakon što je testo naraslo, razvijte svaku loptu u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na tanje trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na 200 stepeni C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja.

Vasilica od projinog brašna

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Sastojci:

3 šoljice kukuruznog brašna 3 šoljice pšeničnog brašna 3 jaja 2 šoljice ulja 1 prašak za pecivo kašičica soli3 šoljice kisele vode

Priprema:

Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 stepeni C.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.