ARTIČOKA - AKO SE DO SADA NISTE UPOZNALI SA OVOM BILJKOM, VREME JE: Poboljšava rad jetre i smanjuje holesterol!
Artičoka, Foto: Profimedia / Sabino Parente / Panthermedia /

PROMO

ARTIČOKA - AKO SE DO SADA NISTE UPOZNALI SA OVOM BILJKOM, VREME JE: Poboljšava rad jetre i smanjuje holesterol!

Januar je mesec kada bi trebalo da počenemo da razmišljamo o posledicama visokokalorijske i prekomerne hrane unete tokom praznika.

Objavljeno:

U dobu smo godine kada nas slavske trpeze prosto privlače neverovatnom snagom, jačom od najvećeg magneta i često ne možemo da odolimo najrazličitijim đakonijama koje su kao melem za sva naša čula. Različite vrste pečenja, pita i ostalih testa, ajvari, pinđuri, salate na ovaj i onaj način, najrazličitiji i najneverovatniji kolači i torte. Često se posle takvih i sličnih događaja osećamo prejedeno, naduto, prepunjeno. Mladi ljudi posebno ne razmišljaju o posledicama prekomernog konzumiranja alkohola, cigareta i masne hrane.

Zašto je važno da nam jetra bude zdrava?

Masna jetra je reverzibilno stanje u kome dolazi do preteranog nakupljanja masti u vidu masnih kapljica u hepatocitima. Povećava rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i ozbiljnih bolesti jetre.

Najbolji način da se zaštitite od ovog stanja je regulisanjem telesne težine i nivoa triglicerida, kontrolisanog unosa alkohola i drugih štetnih materija.

Kako da smanjimo holesterol?

Flavonoidi artičoke inhibiraju biosintezu holesterola. Artičoka utiče na smanjenje ukupnog i LDL holesterola, kao i na odnos LDL:HDL. Koristi se kod oboljenja jetre i preventivno protiv stvaranja žučnog kamenca jer stimuliše stvaranje i lučenje žuči. Poboljšava rad digestivnog trakta pa se koristi kod poremećaja varenja, pojave gasova i nadutosti .

Benefiti artičoke

Artičoka je biljka koja sadrži dosta hranljivih materija. Odličan je izvor folne kiseline, zatim vitamina C i K, a od minerala je bogata bakrom, magnezijumom i manganom.

Artičoka poseduje jedinjenje fenolne kiseline za koje stručnjaci veruju da je odgovorno za njena holagogička i holeretička svojstva:

  1. Holagoga – medicinsko sredstvo koje pomaže u lučenju žuči iz sistema, potpuno ga pročišćavajući;
  2. Holeretik – supstanca koja stimuliše proizvodnju žuči u jetrii.

Ove dve funkcije su izuzetno važne za zdravlje jetre jer ako se žuč ne transportuje pravilno u žučnu kesu, jetra ima ogroman rizik da bude oštećena.

Artičoka je deo mnogih egzotičnih jela i osvaja svojim ukusom. Alternativna medicina je koristi kao svoje tajno oružje. U medicinske svrhe se koristi svaki deo artičoke počev od korena preko lista, pa sve do cveta. List sadrži najviše aktivnih principa, a i Nature Essential Artičoka sadrži ekstrakt lista.

Promo
foto: Promo

U Španiji se koriste mekše, mlađe i manje artičoke. One mogu da budu poprskane maslinovim uljem i stavljene u vrući pepeo roštilja, pirjane u maslinovom ulju sa belim lukom, sa pirinčem kao paela, ili pirjane i kombinovane sa jajima u tortilji (fritata).

Artičoka smanjuje oksidaciju lipoproteina pa tako učestvuje u prevenciji nastanka aterosklerotičnih promena. Artičoka reguliše holesterol u krvi, podstiče sagorevanje masnoća, poboljšava varenje i rasterećuje jetru, a i za pročišćava krv. Podstiče rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje količinu uree u krvi.

Zbog znatne količine kalijuma, dobar je diuretik ali se isklučuje iz ishrane u kojoj je obavezna njegova restrikcija. Tvrdi se čak da ima afrodizijačko dejstvo. Korisna je i za dijabetičare jer je siromašna šećerima.

Nature Essential Artičoka nam dolazi iz Španije. Odličan je izvor folne kiseline, zatim vitamina C i K, a od minerala je bogata bakrom, magnezijumom i manganom.

Nature Essential Artičoka povoljno utiče na mučninu i povraćanje, grčeve i crevne gasove, visok nivo holesterola, sindrom iritacija debelog creva (IRB), probleme sa bubrezima, zadržavanje tečnosti, zadržavanje tečnosti, infekciju bešike i probleme sa jetrom.

Mislite o svom telu i zdravlju i poručite Nature Essential Artičoku po sniženoj ceni od 810 rsd jednim klikom OVDE! Možete poručiti i pozivom na broj telefona 011/4420-502 svakog radnog dana od 9 do 17h.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.