DOMAĆICE, DA VAM SARMA NE BI BILA SUVA MORATE DA DODATE 1 VRSTU MESA: Trik koji svi MORAJU DA ZNAJU
Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

SAZNAJTE

DOMAĆICE, DA VAM SARMA NE BI BILA SUVA MORATE DA DODATE 1 VRSTU MESA: Trik koji svi MORAJU DA ZNAJU

Neizostavna je na novogodišnjoj trpezi, na slavama i proslavama, ali možete je napraviti tako da ne razmišljate o ručku najmanje dva dana

Objavljeno:

Sarma od kiselog kupusa omiljeno je jelo svih generacija, a mladi je sve ređe spremaju. Deluje komplikovano, ali od sada je možete i vi spremiti, samo pratite ovaj recept korak po korak. Kažu da je kuća domaćinska kad je sarma dobra.

Sama reč SARMA nastala je od turske reči sarmak, što znači motati, umotavati (ili doldurmak – napuniti).

To je tradicionalno srpsko, tursko i grčko jelo, veoma popularno na Balkanu, koje se pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča, tako što se meso i pirinač uviju u list kupusa.

Neizostavna je na novogodišnjoj trpezi, na slavama i proslavama, ali možete je napraviti tako da ne razmišljate o ručku najmanje dva dana.

Za sarmu je veoma važno kakav ćete kupus odabrati – listovi treba da su meki i žute boje. Najbolje je napraviti u zemljanoj posudi, jer tada ima poseban ukus.

Osim sarme od kiselog kupusa, za sarme se mogu koristiti listovi blitve, vinove loze ili zelja.

Sarma
foto: Printscreen TikTok/majaa1302

Potrebni sastojci:

- dve glavice kiselog kupusa

- 1 kilogram mešanog mlevenog mesa (može i samo od junećeg ili svinjskog)

- 1 šolja belog pirinča

- 2 veće glavice crnog luka, kao i beli deo praziluka

- ulje, oko jedan decilitar

- suva rebra

- dimljena slanina (naravno nije obavezna)

- suvi začin, so, biber, aleva paprika

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Priprema:

Za sarme je najbolje koristiti futoški kiseli kupus, jer je mekan i listovi su elastični. Kada odvojite listove od glavice, odstraniti onaj zadebljali deo, jer će se sarme lakše uvijati.

Ovako pripremljene listove obavezno potopite u hladnu vodu da se izvuče so i kiselost. Ostavite listove da se ocede i tada su spremni za uvijanje.

Nadev ili dolma za sarme

Dobro usitniti crni luk i dinstati na vrelom ulju.

Zatim dodati meso i pržiti tako da od bledocrvene dobije rozikastosivu boju. Ne treba da se prepeče, jer će se meso svakako dobro iskuvati.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Potom se dodaju svi ostali sastojci – so po ukusu, mleveni biber, suvi začin i aleva paprika. Budite obazrivi sa solju i suvim začinom, pošto suva rebra ili suvo meso koje ćete kasnije staviti ponekad budu veoma slani. Tada uopšte ne treba soliti.

Proprži se još malo, skloniti sa šporeta i staviti šoljicu pirinča koji je prethodno očišćen i opran.

Uvijanje – za neke nerešiva zagonetka

List kiselog kupusa se stavi na dlan, pa onda, bliže korenu a po sredini, stavi se kašika nadeva.

Onda počnite da uvijate, ali čim je nadev pokriven, krajeve lista savijte ka unutra i završite sa umotavanjem.

Jedna sarma je gotova – nije teško, samo je potrebno više upornosti i pomalo veštine.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Kako se ređaju sarme

Da bi sarme poređali u posudu za kuvanje, mora da postoji neki red. Prvo se na dno posude stave tri-četiri lista neiskorišćenog kiselog kupusa, a preko njih malo isečene slanine (nije obavezno). Tek onda se ređaju sarme – prvo po obodu u krug, a onda između, dok se ne pokrije dno. Preko ovog reda se stave suva rebra ili neko dimljeno suvo meso, a onda opet idu sarme, između kojih se ušuškaju po želji komadi slanine. Vodite računa da suvo meso ne bude preslano, ako jeste, malo ga operite u vodi ili prokuvajte.

Koliko će sarma biti masna zavisi od toga koliko su masna suva rebra i koliko masnoće ili slanine stavite. U svakom slučaju, pirinač će upiti dosta masnoće i tako neće biti suva nego sočna i ukusna.

Kad je slaganje sarmi završeno, nalije se hladna voda toliko da ogrezne, i posuda se prekrije folijom.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Zatim se ubaci u rernu na 180 stepeni oko dva sata. Na kraju se skine folija i sarma ostavi da se zapeče.

Veruje se da se su sarme ukusnije što se više puta podgrevaju, ali ipak to izbegavajte zbog zdravlja.

Sarme se mogu jesti uz prilog od kiselog mleka, ali uz nju nema potrebe da se služi bilo kakva salata. Proja je u mnogim domovima neizostavna uz sarmu. Od pića može neko dobro crveno vino, a mnogi vole i pivo.

(Espreso/RTS/Nataša Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.