PRAZNIČNA TRPEZA MORA DA IMA I BOŽIĆNU SARMU: Omiljeno srpsko jelo na najukusniji način (RECEPT)
Sarme, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

prste da poližete

PRAZNIČNA TRPEZA MORA DA IMA I BOŽIĆNU SARMU: Omiljeno srpsko jelo na najukusniji način (RECEPT)

Listove kupusa pripremljene za sarmu ređati na činiju

Objavljeno:

Kada se ukus slanine, kobasice i butkice pomeša sa neponovljivim ukusom kiselog kupusa, dobija se čisto savršenstvo na tanjiru.

Zbog toga za Božić na stolu treba da se nađe specijalna božićna sarma! Ova je zaista nešto posebno i vredi svaki minut krčkanja na šporetu.

Sastojci: 1,5 kg listova kiselog kupusa, 500 g mešanog mlevenog mesa, 1,5 kg dimljenih svinjskih butki ili rebara, 100 g dimljene slanine, 1 par dimljenih kobasica, 100 g pršute, 1 glavica luka, 100 g pirinča, 1 kašika tucane ljute paprike, 3 kašičice mlevene crvene paprike, 1 kocka za supu, 1 kašika svinjske masti, ulje, so, mleveni crni biber.

Kupus
Kupusfoto: Printscreen/Youtube/ Cookrate - Deutschland

Priprema: U tiganj za prženje staviti ulje da se zagreje, dodati kašiku svinjske masti, pa pržiti sitno iseckan luk. Kada luk omekša, u tiganj dodati isečenu pršutu. Promešati i dodati mleveno meso uz neprestano mešanje. Pobiberiti i posoliti po ukusu. Dodati kašiku tucane ljute paprike i pirinač, promešati i skloniti sa vatre.

Fil za sarmu
Fil za sarmufoto: Printscreen/Youtube/ Cookrate - Deutschland

U proključalu vodu na šporetu staviti kocku da se kuva supa. U šerpu u kojoj će se kuvati sarma sipati ulje. Dno šerpe pokriti listovima kupusa. Svakom listu kupusa odseći tvrde delove i seći ih na pola.

Listove kupusa pripremljene za sarmu ređati na činiju. Staviti prvo parče kupusa na dasku za sečenje, filovati i uvijati sarmu. Gotove sarme u krug ređati u šerpu i ponavljati dok se ne zatvori krug od sarmi.

Slanina
Slaninafoto: Printscreen/RTS

Slaninu iseći na kocke, kobasicu na kolutove, pa deo "razbacati" preko sarmi. U prazninu na sredini šerpe staviti parče butkice. Ponovo ređati uvijene sarme u krug, opet posuti parčićima slanine i kobasica, pa opet u sredinu šerpe staviti parče butkice.

Kutlačom iz šerpe nalivati supu preko sarme. Na sarme sipati tri kašičice mlevene crvene paprike. Doliti preostalu supu i svinjsku mast. Sarme pokriti listovima kupusa, na kupus staviti činiju otpornu na toplotu, poklopiti i ostaviti da se kuva dva do tri sata, posle čega su sarme gotove.

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.