OVO JE NAJUKUSNIJI SLAVSKI KOLAČ ZA STEVANJDAN: Mesi se dan RANIJE i "puca" od BOGATSTVA
Slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

recept

OVO JE NAJUKUSNIJI SLAVSKI KOLAČ ZA STEVANJDAN: Mesi se dan RANIJE i "puca" od BOGATSTVA

Ovo je malo bogatiji božićni, veliki kolač.Jednostavan je za pripremiti,veoma ukusan i prijatan za oko

Objavljeno: 17:04h

Mesi se dan pre krsne slave. Okiti se ukrasima od brasna u vidu,ptica,zita,grozdja,cveca,burencima,knjigom itd. Iznosi se na vec obogaćen što sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandzama a zatim posvećuje i seče ili lomi ( po tradiciji i običajima ).

Ovo je malo bogatiji božićni,veliki kolač.Jednostavan je za pripremiti,veoma ukusan i prijatan za oko!

Sastojci

TESTO

1 kg. brasna

150 gr. margarina

2 dcl. jogurta

2.5 dcl mleka

1 kvasac

2 kasicice soli

5 kasika secera

3 jaja

1 vanil secer

PREMAZ

razmuceno jaje

ukrasi od brasna

Slavski kolač
Slavski kolačfoto: RINA

Priprema

1.

U mlako mleko u koje smo dodali secer izmrvimo kvasac i ostavimo da se digne.U brasno dodamo uzdigli kvasac, ulje, jogurt, jaja, so, vanilin secer i rastopljeni margarin, dobro umesimo sve dok se ne pocne odvajati od posude i praviti se mehuri vazduha u testu.

2.

Ostavimo da lepo naraste pokriveno platnenom krpom na toplom.

3.

Nakon toga izrucimo testo na povrsinu i premesimo ga.Odsecemo malo testa od kojeg cemo napraviti dve pletenice za vrh kolaca. Zatim razvucemo preostalo testo u plocu pravougaonog oblika debljine 1.5 santimetar i savijemo u rolat.

4.

Rolat testo isecemo na sedam trouglova (zasicemo koso) i poredjamo ih u duboku serpu koju smo namazali debelo margarinom.Sest trouglova ukrug a sedmi u sredinu.

5.

Na vrh stavimo pletenice koje smo savili u krug I tako polozili na kolac u vidu krune. Treba nam jedva sira I veca I jedna manja, ta manja se smesti u siru.

6.

Prekrijemo krpom i ostavimo da naraste.

7.

Dok testo raste napravimo od brasna i mlake vode tvrdo testo i napravimo ukrase:

grozdje pečat I cvet ptice

8.

Kolač premazemo bogato razmucenim zumancem I tek tada poredjamo ukrase po njemu.

9.

Pecemo na 180 stepeni oko 60 minuta.Prekrijemo folijom ukoliko dobije boju ranije.

10.

Ostavimo ga u serpi pokrivenog krpom na 15 minuta I tek tada vadimo.

11.

Stavimo ga na resetku da se skroz ohladi!

(Espreso / coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.