POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU: Ovo je ORIGINALNI RECEPT, domaćice se godinama kunu u njega
Slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

UKUSAN

POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU: Ovo je ORIGINALNI RECEPT, domaćice se godinama kunu u njega

Obeležje svake krsne slave su slavski kolač i žito. Zato na vreme saznajte šta znače ukrasi i kako da ga napravite za Svetog Nikolu.

Objavljeno: 22:35h

Slavlenje slave je jedinstven religijski običaj kojim porodica poštuje ne samo sveca i Crkvu, nego i svoje pretke. 19. decembra obeležavamo najveću srpsku slavu - Svetog Nikolu. Ono što je zajedničko svim Srbima koji slave slavu su žito, slavski kolač, sveća i vino.

Sveti Nikola je najrasprostranjenija slava i obavezno je da bude posna pošto pada u toku Božićnog posta.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Slavski kolač obeležava telo Isusa Hrista, a vino kojim se provila obeležava njegovu krv. Kolač se pravi noć uoči slave sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA, a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice, a ti ukrasi predstavljaju sreću i blagostanje.

Više detalja o tome šta znači svaki ukras i kako se prave, ali i trik koji će vam pomoći da ih spasite ako izgore možete da pročitate u tesktu simboli stari koliko i tradicija...

RECEPT ZA POSNI SLAVSKI KOLAČ

Sastojci:

1 kg oštrog brašna

450 ml vode

1 svež kvasac

100 ml ulja

4 kašičice šećera

2 kašičice soli

Priprema:

Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da bude okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini pa ga ubacite u pleh.

Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u zagrejanoj rerni na 200°C. Ukrase za slavski kolač napravite po ovom receptu.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.