SOČAN KOLAČ SA POMORANDŽOM ZA KOJIM SU DOMAĆICE POLUDELE: Potrebna su vam samo 3 SASTOJKA, stalno ćete ga SPREMATI
Kolač, Foto: Printsreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

POSLASTICA

SOČAN KOLAČ SA POMORANDŽOM ZA KOJIM SU DOMAĆICE POLUDELE: Potrebna su vam samo 3 SASTOJKA, stalno ćete ga SPREMATI

Ukoliko izbegavate belo brašno zbog glutena ili mleko zbog njegovih proteina ili laktoze, postoji daleko zdravija alternativa koja je možda još ukusnija

Objavljeno:

Dezerti od pomorandži najpopularniji su u jesenjim i zimskim mesecima, a od ovog nećete naći ni brži ni ukusniji.

Klasični kolači na bazi biskvita uvek su dobar izbor, naročito u kombinaciji sa sočnim voćem jakog ukusa kakva je pomorandža. Ukoliko izbegavate belo brašno zbog glutena ili mleko zbog njegovih proteina ili laktoze, postoji daleko zdravija alternativa koja je možda još ukusnija!

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/Useful and quick

Jedna od prednosti ovih kolača je to što pomorandže ne morate ni da ljuštite, već da ih jednostavno skuvate, čime ćete ukloniti gorak ukus iz kore. Umesto brašna, za njegovu pripremu koristite tajni sastojak: mlevene bademe ili, idealno bademovo brašno, koje će dati ovom dezertu vazdušast izgled i predivan orašast ukus.

Uz to, ako želite da ga učinite još zdravijim, umesto 230 grama šećera sipajte 80-100 grama meda (najmanje šest i po supenih kašika) i imaćete kolač oko čijeg recepta će se svi otimati.

Sastojci:

2 pomorandže srednje veličine

1,5 kašičica praška za pecivo

6 jaja

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

230 grama šećera

300 grama mlevenih badema

Priprema:

Izvadite jaja da odstoje na sobnoj temperaturi bar dva sata pre pripreme kolača. Obložite kalup papirom za pečenje, pa po dnu pospite oko 50 grama mlevenih badema.

Operite pomorandže, pa ih stavite u šerpu i sipajte toliko vode da prekrije pomorandže. Kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta, a ako voda ispari, dodajte sve dok ne pokrije voćke. Potom izvadite pomorandže i stavite da se prohlade. Zatim ih presecite, izvadite koštice i stavite u blender, pa blendajte sve dok ne smesa ne dobije teksturu džema.

Kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

U dubljoj činiji mikserom umutite jaja i šećer dok ne dobijete gustu mešavinu svetložute boje. Tome dodajte izblendane pomorandže i mleveni badem, pa sve dobro promešajte. Sipajte u kalup i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Trebalo bi da se kolač peče oko 45 minuta, a test čačkalicom izvodi se tako što ona treba da izađe potpuno suva iz kolača. Kad se prohladi, ukrasite kriškama pomorandže, rendanom korom pomorandže, šećerom u prahu, mrvljenim bademima, zrncima nara, glazurom od pomorandže ili limuna..

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.