ZBOG OVOGA VAM SE KVARI KISELI KUPUS: Potrebno je da uradite 1 STVAR još NA POČETKU spremanja, tako će OSTATI SVEŽ
Kiseli kupus, Foto: Bakina kuhinja

savet

ZBOG OVOGA VAM SE KVARI KISELI KUPUS: Potrebno je da uradite 1 STVAR još NA POČETKU spremanja, tako će OSTATI SVEŽ

Da se kiseli kupus ne bi pokvario, nije vam dovoljan samo recept za količinu soli i vode, već i pravo uputstvo - od početka do kraja!

Objavljeno: 17:44h

Da bi kupus koji pripremate za zimnicu bio dobar i opstao tokom zime potrebno je da prvo odaberete dobru glavicu kupusa. A evo i kako to možete uraditi.

Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi. Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/RTS

Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez." Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren "na krst" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.

Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane. Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore. Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo. Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.

Prelite kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca. Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa. Ponoviti proceduru nekoliko puta.

Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa. Dok čekate da se ukiseli, možete spremiti manje bure ili neku veću teglu ribanca, a i za to vam dajemo odličan recept!

(Espreso/Lepa&Srećna/Kika K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.