OVAKO ĆETE UŠTEDETI AKO SE GREJETE NA PELET: Stari domaćini koriste JEDNU CAKU
Pelet, Foto: RTS prinstscreen

SJAJNO

OVAKO ĆETE UŠTEDETI AKO SE GREJETE NA PELET: Stari domaćini koriste JEDNU CAKU

Najčešće je u upotrebi drveni pelet i verovali ili ne, on sagorevanjem odaje više toplote nego cepanica od istog drveta od koga je i pelet napravljen.

Objavljeno: 11:53h

Kako sam naziv kaže, grejanje na pelet kao gorivo koristi pelet koji je zapravo čvrsto gorivo nastalo tehnološkim procesom mlevenja, sušenja i presovanja drveta ili nekog drugog “bio” materijala.

Proizvodanja peleta je standardizovana kada je reč o uslovima, a čak je i izgled peleta strogo definisan – prečnik iznosi 6mm, dužina 30mm, a vlaga mora da bude ispod 10%.

Tehnički detalji

Ukoliko želite da se grejete na ovaj način, potrebno je da imate kotlove koji su specijalizovani za grejanje na pelet, ali dobra stvar je svakako ta da i postojeće kotlove možete upotrebiti jednostavnim nadograđivanjem gorionika za pelet. Osim samog kotla koji je “srž” sistema i koji ćete smestiti u kotlarnicu, biće vam potrebne i etažne kamin peći koje se smeštaju u sam prostor i koje mogu da izgledaju jako dekorativno!

Dakle, zaključak je sledeći – grejanje na pelet možda nije najjeftinije rešenje za vas, ali svakako jeste ekološko rešenje koje će vas rasteretiti fizičkih poslova oko pripreme ogreva ili čišćenja peći i kotlova. Toplina i udobnost jesu zagarantovani, pa je na vama da odlučite da li ćete zarad svega ovoga ipak dati koji dinar više.

Kako uštedeti?

Postoje sredine u kojima je ogrev veoma povoljan, te je za njihove stanovnike cena grejanja na pelet visoka. Na uštedu pri kupovini peleta utiče i doba godine u kojem se pelet nabavlja.

Treba imati u vidu da je kupovina peleta u letnjim mesecima znatno povoljnija nego kupovina u toku sezone, odnosno u zimskim mesecima. Zbog toga treba unapred razmišljati o nabavci peleta.

Pelet
foto: Profimedia

Kombinovani kotlovi na pelet i čvrsto gorivo mogu da vam uštede dosta novca i zbog toga ga većina korisnika karakteriše kao najbolji kotao na pelet. Naizmenično kombinovanje čvrstog goriva i peleta omogućava korisnicima da doziraju skuplje i pristupačnije energente, u zavisnosti od mogućnosti i potreba.

Na cenu grejanja na pelet utiče i razvijenost tržišta. U slučaju dugih zima može doći do nestašice peleta i tada cene peleta bivaju i duplo skuplje. Proizvođaci peleta koriste ovakve prilike kako bi zaradili što više novca.

Grejanje na pelet cena i kvalitet peleta

Cene drvenih peleta kreću od 140 do 240 eura, a agro peleta od 90 do 120 eura. Pri kupovini agro peleta treba obratiti pažnju od čega je napravljen. Agro pelet od sojine slame dosta je bolji od žitne slame. Kao agro gorivo mogu se koristiti i koštice od višanja, ljuske od lešnika ili suncokretove ljuske. Na tržištu se pojavio i pelet od ugljene prašine, ali je tržište za njega još uvek nedovoljno razvijeno.

(Espreso/fasek.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.