OVAKO SE PRAVILNO PALI I GASI SLAVSKA SVEĆA: Sve vreme radite POGREŠNO, a to nikako NE SLUTI NA DOBRO
Slavska sveća, Foto: Printscreen/Youtube/RTV Stara Pazova

VAŽNO

OVAKO SE PRAVILNO PALI I GASI SLAVSKA SVEĆA: Sve vreme radite POGREŠNO, a to nikako NE SLUTI NA DOBRO

Evo kako se pravilno pali i gasi slavska sveća!

Objavljeno:

Sezona slava je uveliko počela, uskoro nam se bliži i Sveti Nikola. a osim pripreme trpeze i dočekivanja gostiju, potrebno je da prema verskim običajima i pravilno postupate ada je reč o njenim simbolima. Pa tako, osim slavskog kolača i žita, i sveća spada u simbole srpske slave.

Za slavu je pravilo da se kupuje sveća od pravog voska (po mogućstvu), obično nešto veća, dužine do 60 centimetara i ona ima svoje posebeno mesto na trpezi. Stavlja se u svećnjak i ukrašava ikonom sveca vaše krsne slave. Na dan slave, domaćin se prvobitno prekrsti, pomene u molitvi Boga i svoje najmilije i tek onda zapali plamen.

Slavski kolač, sveća, vino
foto: Nebojša Mandić

Ali kako se prema običajima gasi slavska sveća kada se slava završi?

Kao i prilikom paljenja, gašenje sveće treba da učini domaćin. Prvo se prekrsti, a zatim sa malo vina polako poliva plamen. Tako ugašena, sveća se stavlja pred samu ikonu i najbolje je da se iskoristi do sledeće slave. Takođe, možete da je odnesete u crkvu i zapalite pre liturgije.

Ukoliko se desi da vam vosak malo kapne na stolnjak, stari dobri trik će vam pomoći u tome. Naime, mrlje od voska možete da skinete uz pomoć papirnog ubrusa i pegle. Na mesto gde je kapnuo vosak preko komada papira "opeglajte" vosak sve dok se on ne prenese na ubru i istopi, piše Mondo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.