OVAKVE BAKLAVE SU SPREMALE STARE DOMAĆICE ZA NIKOLJDAN: Tope se u ustima, gosti će vam TRAŽITI RECEPT
Baklava, Foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

PERUKUSNO

OVAKVE BAKLAVE SU SPREMALE STARE DOMAĆICE ZA NIKOLJDAN: Tope se u ustima, gosti će vam TRAŽITI RECEPT

Savršen dezert za Svetog Nikolu

Objavljeno: 18:58h

SASTOJCI

Za kore:

2 jajeta

1 šoljica (šoljica od 1 dl) ulja

1 šoljica jogurta

1 šoljica mleka

1 kašika sirćeta

1 kesica praška za pecivo

4 čaše (čaša od 2 dl) brašna

Za premazivanje:

150 g maslaca

50 ml ulja

Za filovanje kora:

300 g mlevenih oraha

Za valjanje kora:

200-300 g gustina

Za sirup:

4,5 čaše (čaša od 2 dl) šećera

5 čaša vode

1/2 limuna

Baklava
foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

Priprema

Umutiti 2 jaja sa 1 šoljicom ulja dodati, jogurt, mleko, 1 kašiku sirćeta, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo i dobro izraditi, podeliti na 4 dela i svaki deo na 10 kuglica tako imamo ukupno 40 kuglica. Prekriti providnom folijom i da stanu 10 minuta.

Uzeti 10 kuglica razvaljati veličine tacne šoljice. Staviti 1 na drugu obilato posutipati gustinom. Razvaljati tanko, posipati gustinom kad valjano. Kad se tanko razvaljati uzeti tepsiju prečnik 32 cm staviti na izvaljanu koru iseći krug veličine tepsije. Krug testa staviti u tepsiju preko poredjati testo ostalo van isrčenog kruga. Posuti sa 1/3 mlevenih oraha.

Uzeti sledećih 10 kuglica testa na isti način razvaljati iseći staviti u tepsiju pa posuti sa 2/3 mlevenih oraha. Tako uraditi i sa preostalim testom i orasima. Imamo 4 reda razvaljanih kora i 3 reda mlevenih oraha. Složenu baklavu iseći. Rastopiti maslac i ulje preliti baklavu još malo nožem prevući preko rezova da udje maslac. Peći na 170 stepeni oko 45 minuta.

U posudu staviti šećer i vodu kuvati 15 minuta pred kraj dodati sok od limuna. Mlakim filom preliti toplu baklavu.

Prelivati tako što sirup uzimati kutlačom i sipati kutlaču po kutlaču.

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.