U OVOJ KUĆI SE RODIO TITO: Ostaćete bez teksta kada vidite ŠTA JE danas UNUTAR NJE (FOTO)
Tito, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

U OVOJ KUĆI SE RODIO TITO: Ostaćete bez teksta kada vidite ŠTA JE danas UNUTAR NJE (FOTO)

Ovo je zaista nezaboravno

Objavljeno: 18:13h

Kad menjaš ognjište i narav ti se menja. Baš ove reči najbolji su uvod u priču koja sledi, a puna je emocija, tuge i žalosti za nekim lepšim vremenima, za nekom lepom zemljom koja se zvala Jugoslavija, ali i za jednim čovekom - Josipom Brozom Titom.

Kad se pomene Broz, Tito, Drug Tito, Maršal Tito, doživotni predsednik SFRJ, lider komunista Jugoslavije, Ljubičica bela ili kako god neko od vas ga zvao, u sećanje naviru razne priče. Neke lepe, neke baš i nisu.

Tog 7. мајa 1892. godine u Kumrovcu, današnjoj Hrvatskoj, rođen je "najveći sin svih naših naroda i narodnosti" Josip Broz Tito.

Dakle, izbor je bio logičan, priče o Titu treba ispričati i proveriti u Kumrovcu. Ali s kim? Ko je to ko ga najbolje poznaje, ko ima pravo da o njemu i njegovim podvizima, ali i grehovima priča?

Tito
foto: Filip Plavčić

I tu je izbor bio lak - njegov unuk, naslednik, lider Komunističke partije u Srbiji Josip Joška Broz.

Kumrovec je malo mesto u Zagorju zelenom, ušuškano, s pitomim i dobrim ljudima, a čim se prođe tabla s natpisom imena mesta nailazi se na školu.

- Ovde je moj deda išao u školu, parkirajte se ispred nje, pa ćemo odatle peške do rodne kuće - rekao je Joška Broz.

Meštani Kumrovca i dalje čuvaju kult Tita, a kad su ugledali Jošku Broza odmah su počeli da mu prilaze. Pozdravljali su ga, želeli s njim da se fotografišu. Kao da je lično Tito ponovo došao u Kumrovec.

Tito
foto: Filip Plavčić

Rodna kuća Druga Tita deo je muzejskog kompleksa etno mesta Kumrovec. Sve je autentično, sačuvano iz perioda kako je nekad bilo.

"Evo ga spomenik, njega su ustaše pre par godina digle u vazduh, ali vraćen je na mesto. Ovakvih spomenika je bilo dva i oba je uradio čuveni vajar Antun Augustinčić. Jedan je bio ovde jedan u Rudom", priča nam Joška priču o spomeniku svog dede koji stoji ispred njegove rodne kuće.

Kuća je i dalje tu, sređena je, tu su i pomoćni objekti, štale, ambar... Sve kao nekad.

Tito
foto: Filip Plavčić

Tu je i kolevka u kojoj je kao beba spavao Josip Broz, kamin, skromni krevet, šporet, a od jedne sobe napravljen je muzej.

"Eto, vidite slike, Tito u Kumrovcu, a sad pričaju da on uopšte nije ovde dolazio. Da to nije taj Tito. Pričaju gluposti i strašne izmišljotine", kaže nam Joška Broz dok gleda originalnu uniformu maršala.

Pogledajte kako smo se proveli u rodnoj kući Josipa Broza i šta smo sve tamo zatekli, a narednih nada objavićemo i veliki intervju s Joškom Brozom u kome je otkrio mnoge Titove tajne, kao i brojne druge reportaže, poput one iz vinograda koji je posejao Josip Broz.

Probali smo i Titovo vino, a jeli smo i omiljeno jelo maršala. Otkrili smo za koga je doživotni predsednik SFRJ navijao.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.