KUVARI OTKRILI KAKO SE PRAVILNO KUVA TESTENINA: Ne znate da ćete ovako UŠTEDETI STRUJU, sve drugo je POGREŠNO
Testenina, Foto: Profimedia

paŽnja

KUVARI OTKRILI KAKO SE PRAVILNO KUVA TESTENINA: Ne znate da ćete ovako UŠTEDETI STRUJU, sve drugo je POGREŠNO

Čuveni svetski kuvari zato su se bavili pitanjem pripreme testenina i došli su do zaključka da se ona ne mora striktno kuvati onoliko minuta koliko piše na pakovanju

Objavljeno:

Možda ste dosad kuvali testeninu onako kako piše na uputstvu, ali istina je da ona može da bude spremna znatno ranije.

Mnogi od nas vole paste - one su brze i lake za pripremu, a možete ih kombinovati s mnogobrojnim namirnicima, onako kako najviše volite. Međutim, za koju god da se odlučite, moraćete da spremite testeninu. Klasika je da se priprema onako kako piše na uputstvu nakon čega može da se desi da bude tvrda i hrskava, međutim, najčešće se dešava da je ljudi spremaju i duže, zbog čega ona postane gnjecava i lepljiva.

Čuveni svetski kuvari zato su se bavili pitanjem pripreme testenina i došli su do zaključka da se ona ne mora striktno kuvati onoliko minuta koliko piše na pakovanju.

- Na mnogim pastama piše da se spremaju oko 8 do 10 minuta. Međutim, istina je da čim voda proključa, testenina je spremna već posle 3 minuta. Tada možete da isključite šporet i da “pasivno” nastavite da je spremate tako što ćete je ostaviti na ringli da se postepeno sprema. Šporet će se postepeno hladiti, ali čak i kada se skroz ohladi, dovoljno je da na ringli samo ostavite u šerpi poklopljene makarone - smatraju kuvari.

Idealno kuvana testenina ne mora da se priprema ni 10 minuta

Testenina
foto: Printscreen/Youtube

To ne samo da ima logike, već se smatra da time i značajnije štedite struju, budući da umesto 15-20 minuta, koristite ringlu svega 3-5, uključujući i zagrevanje vode do ključanja. Mnogi kuvari bili su skeptični po pitanju vremena spremanja špageta, pa ne čudi što su odmah isto isprobali i u praksi. Najveći broj je došao do zaključka da je zaista potrebno svega 3 minuta za pripremu.

- Sačekajte da voda provri i ubacite makarone. Gledajte na sat tačno 3 minuta i potom ugasite šporet i poklopite šerpu. Povremeno je otvorite i promešajte, pa opet zatvorite. Ne biste verovali, ali testenina će biti spremna za jelo - rekao je jedan od kuvara koji su oduševljeni tom metodom, a preneo je Sun.

Pojedini, pak, nisu bili nimalo oduševljeni.

Testenina
foto: Printscreen/Youtube

- Ukoliko nemate dovoljno vremena da spremate testeninu, jednostavno, nemojte je ni spremati. Postoji toliko drugih jela koje zaista možete da spremite za 3 minuta. Testenina nije jedna od njih - odgovorili su oni.

Isprobajte manju minutažu za spremanje testenine, savetuju vrhunski kuvari

Takođe, jedna gospođa postavila je objavu u kojoj objašnjava kako je ostavila makarone u vodi preko noći i sutradan ujutru one su bile maltene gotove, pa joj je trebalo neuporedivo manje vremena da se spreme. Taj post naišao je kako na oduševljenje roditelja čija deca nemaju živaca da čekaju obrok, tako i na niz negativnih komentara.

- Ukoliko testenina nije dovoljno spremna rizikujete da dobijete Ešerihiju koli -

- Uopšte nije zdravo da jedete žive makarone, to je kao da jedete živo brašno -

- Ne vidim prednost činjenice da li vam šporet radi nekoliko minuta više ili vam treba koji minut još da se testenina spremi. Ipak, nisu u pitanju sati, a ukoliko se razbolite, mnogo ćete više minuta utrošiti - glasili su samo neki od komentara u kojima je pomenuta metoda spremanja testenina hvaljena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.