SVEŽA TESTENINA SE ČUVA SAMO NA OVOM MESTU INAČE ĆE SE POKVARITI: Malo ko zna zbog čega PROPADA
Pasta, Foto: Printscreen/youtube/TheCooknShare

saznajte

SVEŽA TESTENINA SE ČUVA SAMO NA OVOM MESTU INAČE ĆE SE POKVARITI: Malo ko zna zbog čega PROPADA

Dobra italijanska sušena testenina, sačinjena od 100% tvrde pšenice

Objavljeno:

Testenine se danas mogu kupiti sveže i sušene, i to u raznim oblicima. Kupovne sušene testenine prave se od brašna pomešanog sa vodom, katkad sa dodatkom jaja. Sveže testenine uglavnom sadrže jaja. Praktične su jer se brzo kuvaju, ali nisu uvek tako dobrog sastava i nemaju sposobnost upijanja kao neke vrste sušenih testenina.

Dobra italijanska sušena testenina, sačinjena od 100% tvrde pšenice (semola di grano duro), često je vrhunskog kvaliteta.

Recept, Tunjevina, Testenina
foto: Printscreen/youtube/TheCooknShare

Sušena testenina, čuvana na policama prodavnica u dobro zatvorenom omotu, ima vrlo dug rok trajanja – do dve godine. Sveža testenina se mora držati u frižideru i može se čuvati samo 2-3 dana.

Testenina
foto: Bakina kuhinja

Pored raznih oblika, testenine mogu imati i razne boje i ukuse. Najuobičajenija boja testenina je zelena, a dobija se od spanaća. Osim zelene, postoji i crvena testenina, dobijena od paradajz pirea, žuta – obojena šafranom, pa čak i crna testenina – koja se dobija od mastila lignji. Ove boje malo utiču na ukus, ali zato testenine obogaćenog ukusa sadrže sastojke poput začinskih biljaka, belog luka ili crnog bibera.

Recept, Tunjevina, Testenina
foto: Printscreen/youtube/TheCooknShare

Kad je reč o kuvanju testenina, postoji zlatno pravilo: treba ih kuvati u puno slane vode. Za svakih 250 grama testa potrebno je 2 litra vode i dve kašike soli. Da biste proverili da li je testenina skuvana, otkinite komadić i zagrizite – trebalo bi da bude meka, ali istovremeno i žilava. Svežu kupljenu testeninu trebalo bi inače kuvati 2-4 minuta, punjenu testeninu – 7-10 minuta, a sušenu najčešće 8-12 minuta. Kada kuvate testeninu koju ćete upotrebiti za pripremu pečenih jela, poput lazanja – nemojte je do kraja skuvati, imajući na umu nastavak pripremanja u rerni.

(Espreso/


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.