ŠUSTER PITA PO STARINSKOJ RECEPTURI: Bila je obavezna na trpezama u Jugoslaviji, 1 sastojak svi volimo
Šuster pita, Foto: Printscreen Youtube / Slađini recepti

njami

ŠUSTER PITA PO STARINSKOJ RECEPTURI: Bila je obavezna na trpezama u Jugoslaviji, 1 sastojak svi volimo

U mlakoj vodi rastpvorite šećer i kvasac

Objavljeno:

Ustaroj Jugoslaviji nedeljni ručak nije mogao da prođe bez kolača. Uglavnom su se pravili sa makom ili orasima, a svaka domaćica je znala da spremi neke od kultnih, u koje spada i šuster pita.

Ona se pravi od kora, džema i oraha, a pošto nije samo ukusna nego i lepo izgleda, često je ukrašavala prazničnu trpezu. U nastavku teksta pročitajte kako da napravite jedan od najlepših kolača.

Sastojci:

Za kore:

  • 250 ml vode
  • 250 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 600 g brašna

Za fil:

1 / 2 Foto: Printscreen Youtube / Slađini recepti

Priprema:

U mlakoj vodi rastpvorite šećer i kvasac. Nakon 5 minuta dodajte so, ulje, prašak za pecivo i brašno. Dobro umesite testo, pa ga podelite na 5 delova, pokrijte krpom i ostavite da odstoje nekih 10 minuta.

U posudi pomešajte orahe i šećer i podelite na 4 jednaka dela. Razvucite testo dimenzija 20x30 cm, pa ga stavite u nauljen pleh istih dimenzija. Premažite koru džemom, pa pospite šećerom i orasima. Preko stavite sledeću koru, pa opet premažite džemom i pospite orasima i šećerom.

I sa trećom korom isto uradite, a četvrtu samo stavite preko. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20-30 minuta. Viljuškom izbockajte testo na par mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta.

Gotov kolač izvadite iz pleh naopako (tako da onaj deo koji je bio na dnu, sada bude gore). Premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Ako više volite možete da premažete i čokoladnom glazurom.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.