SRBI OVO VOĆE REDOVNO JEDU, A NE ZNAJU DA SE TU KRIJE NAJVIŠE CRVA: Niste ni SVESNI čime se HRANE
Voće, Foto: Emilija Jovanović

SAVET

SRBI OVO VOĆE REDOVNO JEDU, A NE ZNAJU DA SE TU KRIJE NAJVIŠE CRVA: Niste ni SVESNI čime se HRANE

Nastavite da čitate informacije o voćnim crvcima i naučite kako sprečiti taj "fuj" kada zagrizete sveže voće

Objavljeno:

Ne postoji ništa tako odvratno kao što je ubrati svežu jabuku ili šaku trešanja, zagristi ih i zagristi crva!

Crvi u voću su čest problem, ali odakle dolaze ovi voćni crvi?

To su ličinke voćnih muva (potomci muva). Ako želite naučiti kako sprečiti voćne crve, došli ste na pravo mesto. Nastavite da čitate informacije o voćnim crvcima i naučite kako sprečiti taj "fuj" kada zagrizete sveže voće.

1 / 6 Foto: Aleksa Petrović

Odakle dolaze voćni crvi?

Postoji nekoliko vrsta voćnih muva koje polažu jajašca u plodove. Dve najčešće nađene u kućnim vrtovima su crvi jabuke i crvi voćne mušice.

Jabučni crvi potomstvo su muve koja je nešto manja od obične kućne muve. Odrasli su crni sa žutim nogama, ukrštenim trakama na krilima i žutim prugastim stomakom. Jaja polažu ne samo u jabuke, već i u borovnice, trešnje, kruške i šljive.

pijaca, Voće, trešnje
foto: Emilija Jovanović

Rezultirajuće ličinke voćnih muva bele su do žućkaste boje i imaju oko 0,6 inča (0,6 cm). Budući da su tako mali, često ostanu neotkriveni dok voće ne izgrize ... fuj. Prohladni izvori podstiču uslove pogodne za crve u plodu.

Voćne mušice trešnje izgledaju poput malih uobičajenih mušica s pregrađenim krilima. Mladići su žućkasto beli, sa dve tamne udice za usta, ali bez nogu. Hrane se ne samo trešnjama, već i drvećem krušaka i bresaka, ostavljajući plod premalim i iskrivljenim. Pogođene trešnje ponekad će prerano pasti, a crvi se hrane hranjenjem trule pulpe.

crv
foto: Profimedia

Kako sprečiti voćne crve

Ne postoji kompletna metoda suzbijanja crvi koji se već nalaze u voću. Ličinke voćne muve su tu i veselo se mljackaju i rastu dok ne budu spremne da padnu na zemlju i da se okale.

Možete pokušati ukloniti napadnuto voće s tog područja kako biste smanjili broj muva tokom sledećeg leta, ali to nije sve za trenutni problem crvica u voću. Najbolja metoda je sprečiti odrasle muve da dođu do voća i odlažu jaja.

pijaca, Voće, trešnje
foto: Emilija Jovanović

Druga opcija je prskanje stabla fungicidom. Dostupne su brojne mogućnosti. Organska opcija je upotreba fungicida baš kao što sazreva i voće koje se sastoji od vodonik-peroksida i octene kiseline.

I na kraju, ubijte prezimljene kukuljice obrađujući gornja dva centimetra (5 cm) zemlje ispod voćki u kasnu jesen. Ovo će izložiti štetnike predatorima i hladnoći.

(Espreso/https://zdravljesvakidan.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.