UMESTO U VODU, PASULJ POTOPITE U OVO I VIŠE NEĆETE IMATI PROBLEMA SA PROBAVOM: Malo ko je znao za OVAKVU STVAR
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

OBRATITE PAŽNJU

UMESTO U VODU, PASULJ POTOPITE U OVO I VIŠE NEĆETE IMATI PROBLEMA SA PROBAVOM: Malo ko je znao za OVAKVU STVAR

Možete da uživate u omiljenoj domaćoj hrani!

Objavljeno: 12:11h

Mahunarke je čovek počeo da koristi još u antičkom dobu, ali znamo da su se ove biljke razvile u davnoj prošlosti - milionima godina unazad. Mahunarke rastu u svim krajevima sveta i uspevaju i u ekstremno vrućim i hladnim krajevima, a deo su kuhinja svih naroda.

Mahunarki ima na stotine vrsta, a u ishrani najčešće koristimo pasulj, grašak, sočivo, leblebije, bob, kikiriki itd. Mahunarke su veoma zanimljive biljke, a mnogo toga o njima sigurno niste znali.

Zanimljivo je da se sočivo smatra prvom biljkom koju su ljudi uzgajali. Plod mahunarki, koji jedemo tako što ga kuvamo, pečemo ili spremamo na neki drugi način, raste skriven u nekoj vrsti kesice, to jest mahune - pa su tako i dobile ime.

Mahunarke su značajne u ishrani jer sadrže skrob, belančevine i vlakna. Ova tri važna sastojka čine ih veoma važnim za ishranu ljudi.

Mahunarke
foto: Profimedia

Skrob nam daje energiju. Belančevine, ili drugačije rečeno proteini, važne su za nas jer nam grade ćelije i obnavljaju mišiće. Belančevina u mahunarkama ima duplo više nego na primer u žitaricama, kao što su pšenica ili pirinač. Mahunarke su i čistači naših tela jer sadrže razna korisna vlakna.

Međutim, mahunarke imaju nedostatke:

Sadrže fitate – supstance koje ometaju apsorpciju mineralnih elemenata, posebno gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma, fosfora.

Iako bogate proteinima, oni se iz mahunarki teže aposorbuju nego iz mesa- svarljivost proteina iz mahunarki je 65-70 odsto, dok je svarljivost proteina životinjskog porekla 90-95 odsto.

Mahunarke sadrže galaktooligosaharide i fruktane – to su dijetalna vlakna koja ljudski organizam ne može sam da svari. To rade crevne bakterije, ali se u procesu cepanja ovih supstanci oslobađaju gasovi koji izazivaju nadimanje i opterećuju probavni sistem.Kako smanjiti negativan uticaj mahunarki na varenje:

Sve osušene mahunarke moraju se pripremiti tako što ćete ih prvo potopiti 18 sati u vodu sa limunovim sokom. Stavite na toplo mesto. Voda koja se koristi za namakanje nakon isteka vremena se baca. Na ovaj način se smanjuje sadržaj fitinske kiseline koja izaziva nadimanje.

Mahunarke
foto: Profimedia

Mahunarke možete da kuvate u dve faze. Stavite da proključaju, kuvajte 5 minuta, a zatim ocedite ovu vodu i napunite svežom vodom i nastavite sa kuvanjem dok ne omekšaju.

Nemojte skraćivati vreme kuvanja – nedovoljno kuvano povrće samo po sebi može da iritira probavni sistem. Posolite na kraju kuvanja kada povrće omekša.

Ako imate problema sa varenjem, jedite mahunarke u malim količinama, pravilno kuvane. Glavna stvar je pronađete vrstu i količinu koja vam odgovara. Mahunarke koje organizam bolje prihvata su boranija, crveno sočivo i zeleni grašak.

Dodavanje svežeg začinskog bilja u mahunarke takođe će pomoći u sprečavanju nadimanja. Listovi peršuna, bosiljka, kopra, majorana ili timijana mogu pomoći probavnom sistemu da poboljša varenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.