1 NAMIRNICA SPAŠAVA VAS NADUTOSTI I GASOVA: Radi bolje i od SODE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

JESTE LI ZNALI?

1 NAMIRNICA SPAŠAVA VAS NADUTOSTI I GASOVA: Radi bolje i od SODE!

Opustiće vam želudac za par minuta

Objavljeno:

Kada nam je stomak nadut i uz to imamo gasove, osećaj neprijatnosti je stalno prisutan. Evo kako da se rešite ovog problema na prirodan način.

Obično se nadutost prepoznaje po čestim gasovima, krčanju ili klokotanju u stomaku, osećaju punoće i težine stomaka, podrigivanju, bolu u želucu, pritisku u predelu abdomena...

Obično do ovih smetnji dolazi kada ne jedemo pravilno - pričamo tokom obroka ili jedemo prebrzo, pa progutamo vazduh, kao i pri alergijama ili netoleranciji na određenu hranu, prekomernog unosa soli, prejedanja, preterivanja s ugljenim hidratima.

Postoji mnogo prirodnih načina da ublažite ove tegove, a sve popularniji je trik s jabukovim sirćetom, jer je u pitanju namirnica koju većina već ima u kući i efikasna je "prva pomoć".

Nadutost
foto: Profimedia

Kako jabukovo sirće deluje na stomak?

Jabukovo sirće postaje omiljeni narodni lek za probleme digestivnog trakta uopšte pošto se veruje da deluje veoma brzo, iako za to nema mnogo potvrda u vidu naučnih studija.

Ono što je poznato jeste to da jabukovo sirće - budući da je prirodno kiselo - može da pomogne ljudima s niskom želudačnom kiselinom da je povećaju i da lakše vare hranu, što dalje teoretski može da ublaži i nadimanje i gasove.

Ova namirnica ima antibakterijsko dejstvo, što znači da može da eliminiše bakterije u gastrointestinalnom traktu, a poznato je da višak bakterija (ili same bakterije) u gornjim delovima creva može da oslobodi gasove koji izazivaju nadutost. Zbog toga ima smisla da jabukovo sirće olakšava stomačne tegobe. Kako se u jabukovom sirću nalazi pektin - skrob koji podstiče rad dobrih bakterija, kao i brojni enzimi, nije ni čudo što je ono postalo tako popularno kod smetnji poput gasova i nadimanja.

Kako se koristi jabukovo sirće za probleme sa stomakom?

Sipajte jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta u manju čašu tople do vruće vode i popijte naiskap neposredno pre ili posle obroka. Možete ga po potrebi piti i kada se osećate naduto ili vas muče gasovi.

Ako vam je tako jak ukus nepodnošljiv, od pomoći bi moglo da bude i korišćenje jabukovog sirćeta kada želite da začinite salatu.

Budući da boca od 500 mililitara košta oko 100 dinara, jedna kašika je gotovo besplatno, a vrlo brzo rešenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.