OVAKO MAJA SA JUGA SRBIJE PRIPREMA LUČENI PASULJ: Dala je lekciju ŽIVOTA, ne biste verovali U ČEMU JE CAKA
Pasulj, Foto: Printscreen Youtube

paŽnja

OVAKO MAJA SA JUGA SRBIJE PRIPREMA LUČENI PASULJ: Dala je lekciju ŽIVOTA, ne biste verovali U ČEMU JE CAKA

Bez lučenog pasulja ne može da se zamisli nijedna posna slava na jugu Srbije. Ovaj čuveni južnjački specijalitet i danas se pravi po starom receptu

Objavljeno: 15:05h

Bez lučenog pasulja ne može da se zamisli nijedna posna slava na jugu Srbije. Ovaj čuveni južnjački specijalitet i danas se pravi po starom receptu.

Tako radi i Maja Đorđević iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, koja ovakav sprema isključivo po receptu koji se u njenoj porodici prenosio sa kolena na koleno. Tako spremljen pasulj bez mesa i zaprške, nije klot ili prazan, već pravi delikates, piše Telegraf.

- Nema lučenog pasulja bez kvalitetnog pasulja. Ovo jelo uvek spremam od tetovca koji je proizveden na vranjskim poljima i koji se brzo i lepo kuva. Za slavu obično kuvam dva kilograma pasulja, koji potopim u vodu i ostavim tako da stoji u dubokom loncu tokom noći. Ujutru pasulj operem u nekoliko voda, a potom u lonac nalijem novu, ubacim jedan do dva lovorova lista i stavim na šporet da se kuva. Tokom kuvanja pasulj treba s vremena na vreme promešati drvenom kašikom kako ne bi zagoreo. To se neće desiti ako se kuva na tihoj vatri. Kada se pasulj skuva, odmah ga treba skloniti sa vatre i ocediti od suvišne vode - objašnjava Maja postupak pravljenja.

Ovako oceđen pasulj treba dobro ispasirati tako da se pretvori u kašastu masu koju treba odmah zasoliti po ukusu.

Pasulj
foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

- U ovako zasoljenu masu treba staviti četiri glavice oljuštenog belog luka. Posoljene čenove prvo treba dobro istucati drvenim tučkom, a zatim staviti u pasulj i promešati. Za lučen pasulj je najbolje upotrebiti domaći luk, a nikako onaj iz uvoza, jer domaći ovom jelu daje poseban ukus - napominje Maja.

Čim se beli luk sjedini sa pasuljem, u tiganju treba upržiti oko pola decilitra zejtina i njime preliti masu i promešati. Ovako pripremljeni pasulj potom treba preručiti u tanjire i poravnati. Nakon toga treba posuti tucanom paprikom.

- Tucanu papriku potom treba u tankom sloju preliti uprženim zejtinom. Ako tucana paprika u dodiru sa vrelim zejtinom zacvrči, to je znak da treba nastaviti sa prelivanjem, a ako se to ne desi, obavezno treba vratiti tiganj sa zejtinom na dogrevanje - kaže Maja.

Tanjire sa pasuljem treba ostaviti u posebnu prostoriju da se ohlade. Uz mnoga savremena posna jela, lučeni pasulj spremljen na ovakav način, glavni je za meze.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.