UMESTO U VODU PASULJ POTOPITE U OVO I VIŠE NEĆETE IMATI PROBLEMA SA PROBAVOM: Konačno OTKRIVENO, malo KO ZNA ZA TO
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

spas

UMESTO U VODU PASULJ POTOPITE U OVO I VIŠE NEĆETE IMATI PROBLEMA SA PROBAVOM: Konačno OTKRIVENO, malo KO ZNA ZA TO

Pasulj je jelo koje dosta nadima, ali postoje rešenja i za to

Objavljeno: 09:45h

Naše domaćice redovno spremaju pasulj.

Tradicionalno jelo koje se na trpezi nađe bar jednom nedeljno.

Pasulj je jelo koje dosta nadima, ali postoje rešenja i za to.

Ovaj savet će značiti domaćicama.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Možete da uživate u omiljenoj domaćoj hrani!

Mahunarke (pasulj, boranija, sočivo, grašak) spadaju u namirnice koje obavezno treba da budu na meniju jer su riznica proteina. Ovo je naročito značajno ako izbegavate hranu životinjskog porekla. Sadrže dosta složenih ugljenih hidrata, vlakana, važne vitamine, posebno vitamine B, i minerale.

Međutim, mahunarke imaju nedostatke:

Sadrže fitate – supstance koje ometaju apsorpciju mineralnih elemenata, posebno gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma, fosfora.

Pasulj
foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Iako bogate proteinima, oni se iz mahunarki teže aposorbuju nego iz mesa- svarljivost proteina iz mahunarki je 65-70 odsto, dok je svarljivost proteina životinjskog porekla 90-95 odsto.

Pasulj
foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Mahunarke možete da kuvate u dve faze. Stavite da proključaju, kuvajte 5 minuta, a zatim ocedite ovu vodu i napunite svežom vodom i nastavite sa kuvanjem dok ne omekšaju.

Nemojte skraćivati vreme kuvanja – nedovoljno kuvano povrće samo po sebi može da iritira probavni sistem. Posolite na kraju kuvanja kada povrće omekša.

Kako smanjiti negativan uticaj mahunarki na varenje:

Sve osušene mahunarke moraju se pripremiti tako što ćete ih prvo potopiti 18 sati u vodu sa limunovim sokom. Stavite na toplo mesto. Voda koja se koristi za namakanje nakon isteka vremena se baca. Na ovaj način se smanjuje sadržaj fitinske kiseline koja izaziva nadimanje.

Limun
foto: Profimedia

Ako imate problema sa varenjem, jedite mahunarke u malim količinama, pravilno kuvane. Glavna stvar je pronađete vrstu i količinu koja vam odgovara. Mahunarke koje organizam bolje prihvata su boranija, crveno sočivo i zeleni grašak.

Dodavanje svežeg začinskog bilja u mahunarke takođe će pomoći u sprečavanju nadimanja.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.