EVO KAKO DA SAČUVATE KISELI KUPUS OD KVARENJA: Stare DOMAĆICE biraju samo 1 SORTU, nećete POGREŠITI
Kiseli kupus, Foto: Profimedia

SAVET

EVO KAKO DA SAČUVATE KISELI KUPUS OD KVARENJA: Stare DOMAĆICE biraju samo 1 SORTU, nećete POGREŠITI

Važno je da se obrati pažnja na neke stvari dok ga pripremate

Objavljeno: 17:17h

Sada je sezona kiseljenja kupusa.

Domaćice često brinu da li će se on pokvariti.

Važno je da se obrati pažnja na neke stvari dok ga pripremate.

1 / 4 Foto: Bakina kuhinja

Stari domaćini su imali svoju metodu koja uspeva,

Novi recepti za kiseli kupus obično počinju rečima - na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli...

Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva.

Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način - kupovinom najboljeg kupusa!

Kiseli kupus
foto: Printsceen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus.

Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi.

Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.

Kiseli kupus
foto: Printscreen Youtube

Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren "na krst" i izvadite sredinu što više možete.

U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.

Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane.

Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore.

Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.

Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji.

Kiseli kupus
foto: Profimedia

Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo.

Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.

Prelijte kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca.

Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan.

Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/Youtube/Uradi sama

Ponoviti proceduru nekoliko puta.

Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa.

Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez."

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.