OVAKO IZGLEDA RECEPT ZA "KAJGANU SVETOG PETRA" IZ 1908: Do sad ga niko nije VIDEO, bio je tajna (FOTO)
Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Recepti

obratite pažnju

OVAKO IZGLEDA RECEPT ZA "KAJGANU SVETOG PETRA" IZ 1908: Do sad ga niko nije VIDEO, bio je tajna (FOTO)

Iskusne domaćice svakako bi rekle da za pripremu nečeg tako jednostavnog nije potreban recept

Objavljeno:

Da li nas je sramota da ovaj tradicionalni obrok uvrstimo u menije, ili je zabavnije jesti nešto sa egzotičnim imenom, ostaje pitanje, ali je sigurno da je verovatno najdraži domaći doručak upravo kajgana – ukusno jelo od jaja za koje se originalni recept može pronaći u knjizi „Srpska narodna jela i pića“ – nedavno digitalizovanom srpskom kuvaru iz 1908.

Iskusne domaćice svakako bi rekle da za pripremu nečeg tako jednostavnog nije potreban recept, pa kod nas čak postoji i šala za neuke u kuhunji: „Ne ume ni jaje da isprži“ – ali, ipak tu ima nekih trikova. U pomenutoj knjizi detajno se objašnjava postupak pravljenja kajgane, a zanimljivo je da se u nju tradicionalno stavljalo kukuruzno brašno.Tako je jelo davalo veću sitost, što je bilo važno za sve one koji treba da provedu dan radeći u polju.

Jelo je imalo je specifičan ukus, pomalo sličan proji i omogućavalo je balans unosa ugljenih hidrata i belančevina koje su nužne za normalno funkcionisanje organizma. To danas nutricionisti znaju, ali je i narod, očigledno, došao do sličnog zaključka iz iskustva.

Kajgana
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Recepti

Ako se pitate zašto volite kajganu sa slaninom ili čvarcima, mora da je za to odgovorno kolektivno nesvesno u vašoj podsvesti, ili prosto DNK jer se kajgana tradicionalno upravo i pravila sa ovim dodacima, koji su je činili slanijom i ukusnijom.

Čuven engleski doručak sadrži slične glavne sastojke – jaja i šunku, pa se ovakav obrok uglavnom vezuje za njihovu kuluru, ali je zapravo verovatno uobičajen doručak na svim indoevropskim prostorima od kad je čovek shvatio da može da se hrani živinskim jajima.

Danas popularna keto ishrana i egg-fast stavljaju jaja i kajganu na prvo mesto kao najukusnije i najhranljivije obroke čijom konzumacijom se zadovoljava potreba za energijom, gvožđem i mnogim drugim važnim elementima, a ovakva ishrana omogućava smanjenje telesne težine, kontrolu šećera u krvi, brže razvijanje mišića.

Dakle kajgana ima svoju neospornu vrednost – ne kaže se uzalud: Skupo kao svetog Petra kajgana. Ova izreka potiče iz Grčke gde se vezuje za svetog Đorđa, ali u svakom slučaju znači da je to nešto vrlo skupo poput tog svečanog doručka. Kakva je ta kajgana Svetog Petra bila ostavljamo vam da sami izmaštate, i da bez griže savesti uživate u našoj tradicionalnoj kajgani, i njome slobodno ponudite goste iz inostranstva. Ako niste iskusan kulinar, pa ste zabrinuti hoće li vam uspeti, konsultujte kuvar “Srpska narodna jela i pića”, i nećete pogrešiti. Prijatno!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.