RECEPTI ZA BAKIN KOLAČ KOJE MORATE ZNATI: U jedan od njih ide i PIVO, odmah ZAPIŠITE
Bakin kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

NJAM NJAM

RECEPTI ZA BAKIN KOLAČ KOJE MORATE ZNATI: U jedan od njih ide i PIVO, odmah ZAPIŠITE

Ovo je odličan predlog za brzo jelo, odlično je ako vam dolaze gosti ili samo želite nešto da pojedete na brzinu

Objavljeno:

Bakini kolači su jedna od najjednostavnijih i najukusnijih brzih poslastica. Poznati su i kao galeti, a naziv bakini kolači su dobili baš zbog toga što su ih bake često pravile, još iz perioda kada su se prese tek pojavile sredinom prošlog veka. Kad je u pitanju bakin kolač, recept uopšte nije komplikovan, kolače možete praviti kao slatke i kao slane i recept možete slobodno prilagođavati sopstvenom ukusu i eksperimentisati.

Ovo je odličan predlog za brzo jelo, odlično je ako vam dolaze gosti ili samo želite nešto da pojedete na brzinu. I ne mora biti nezdravo, samo je potrebno da malo izmenite sastojke iz osnovnih recepata kako biste dobili zdravu poslasticu.

Osnovna smesa je uglavnom ista, a postoji i par varijacija u receptima. Recimo, neko najviše voli bakine kolače sa jogurtom, neko sa kakaom, cimetom i tome slično. Evo recepta kako se pravi.

Bakin kolač
foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Bakin kolač – recept

Testo koje ćete dobiti sa ovim receptom će biti nešto ređe nego što ste navikli, ali nemojte se brinuti, dobićete najmekše i najvazdušastije bakine kolače. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 3 jaja,

– 4 kašike šećera,

– 1 kesica vanilin šećera,

– 25 mililitra ulja,

– 2 decilitra mleka,

– 10 kašika mekog brašna,

– polovina kesice praška za pecivo.

Priprema: najpre dodajte 3 jaja u vanglu, pa onda šećer i vanilin šećer. Mutite mikserom jaja i šećer dok ne dobijete blago penastu teksturu, potom dodajte ulje i mleko, ponovo umutite.

Na kraju treba staviti brašno i prašak za pecivo. Mešajte mikserom na najslabijoj brzini dok se svi sastojci sasvim ne sjedine i dok ne dobijete homogenu smesu.

Kad je u pitanju bakin kolač, recept je nemoguće završiti bez prese za galete. Ona ima grejače sa obe strane i time omogućava da bakini kolači budu ravnomerno ispečeni, bez okretanja.

Na našim prostorima se najčešće može naći presa sa kalupom u obliku srca, kao i one četvrtaste. Presu namažite sa jednom kašikom ulja i ostavite par minuta da se zagreje.

Nakon toga, ubacite smesu, sačekajte 4, 5 minuta i bakini kolači su gotovi. Red je za sledeću turu.

Prese za galete imaju lampice koje označavaju koliko se aparat zagrejao i kada su kolači ispečeni, no, ne morate se voditi time, ako primećujete da to ne odgovara vašem ukusu.

Spremne kolače možete posuti sa šećerom u prahu, dotati topljenu čokoladu, sladoled ili neko voće – sve prema vašem izboru.

Bakin kolač
foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Recept za galete sa jogurtom

Neki smatraju da se vazdušasti i mekani bakini kolači dobijaju tako što se u smesu stavlja jogurt. Ako želite da isprobate ovaj zanimljiv recept za bakin kolač biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 3 jaja,

– 1 šolja ulja,

– 1 šolja jogurta,

– 2 šolje šećera,

– 3 šolje brašna,

– polovina kesice praška za pecivo,

– pola kašičice cimeta,

– narendana kora limuna.

Priprema: Kao i prethodni recept i ovaj je vrlo jednostavan. Prvo umutite jaja i šećer, a onda dok mutite miskerom na najmanjoj brzini polako dodajte ulje, jogurt, brašno, prašak za pecivo i cimet.

Ubrzo će se smesa sjediniti, biće po teksturi slična onoj za palačinke. Sledeći korak je da izrendate koru limuna. Pre nego što to učinite preporučujemo vam da limun operete u toploj vodi sa sodom bikarbonom. Na taj način ćete ukloniti pesticide i razne druge otrove i nečistoće koji se mogu nalaziti u kori limuna.

Generalno gledano, ovo je najpravilniji način pranja voća, nije dovoljno samo proprati kroz mlaz vode.

Narendajte malo kore limuna, nemojte preterati, želite samo da se oseti blaga aroma limuna u kolačima. Ubacite narendani limun u smesu i sve dobro pomešajte. Potom kutlačom stavljati u presu za bakine kolače.

Kako je ovo veća količina smese, biće vam potrebno oko 45 minuta kako biste sve potrošili.

Bakin kolač
foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Slani bakin kolač sa pivom i susamom

Bakin kolač ne mora isključivo biti sladak. Da li ste znali da sa presom za bakine kolače možete napraviti sasvim ukusne krekere sa susamom ili drugim semenkama. U ovom slučaju bakin kolač recept je nešto drugačiji. Evo šta će vam sve biti potrebno od sastojaka:

– 500 grama brašna,

– 3 jajeta,

– 2 praška za pecivo,

– 2, 5 decilitra piva,

– 3 kafene kašičice soli,

– 1 margarin,

– 100 grama proprženog susama.

Priprema: Sat vremena pre pripreme izvadite margarin iz frižidera i držite ga na sobnoj temperaturi kako bi se opustio i omekšao. Preporučujemo vam da potom propržite susam, za to vam neće trebati duže od par minuta. Konstantno mešajte jer susam prilično brzo izgori.

Nakon toga u vanglu stavite jaja, prašak za pecivo, pivo, so, margarin i brašno i sve dobro umutite mikserom kako ne bi bilo grudvica od brašna. Poslednji korak jeste da u smesu ubacite i susam.

Presu za bakine kolače premažite sa jednom kašičicom ulja, preklopite dok se zagreva, tako će ulja biti i na gornjoj ploči. Kada se presa zagreje možete smesu dodavati kašikom, kako biste dobili okrugli oblik, ili kutlačom, čime će smesa poprimiti oblik kalupa parese.

Sačekajte par minuta i bakin kolač je ispečen. Možete ga premazati sa sirom, humusom, ili bilo kojim slanim namazom po vašem izboru. Prijatno!

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.