PO OVOM RECEPTU NAŠE BAKE SPREMAJU LENJU PITU: 1 SASTOJAK daje AROMU starom receptu
Lenja pita, Foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

LENJA PITA

PO OVOM RECEPTU NAŠE BAKE SPREMAJU LENJU PITU: 1 SASTOJAK daje AROMU starom receptu

Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, isecite i služite

Objavljeno:

Starinske poslastice sve više se vraćaju u modu. Recepti iz sveščica naših baka doživljavaju „novu mladost“, posebno oni koje smo voleli dok smo bili deca i koje želimo da spremimo našoj deci.

Lenja pita sa jabukama jedan je od kolača kom se uvek rado vraćamo. Za pripremu ove poslastice nije potrebno mnogo vremena i umešnosti u kuhinji, a većinu sastojaka svaka domaćica ima u kući.

Sastojci:

250 g masti

3 jaja

500 g šećera

50 ml mleka

kesica sode bikarbone

750 g brašna

kesica vanil-šećera

kesica cimeta

1,5 kg jabuka

2 kašike griza

100 g šećera u prahu

Lenja pita
foto: Printscreen/Youtube

Priprema:

Oljuštite jabuke, izrendajte ih i stavite u šerpu zajedno sa 150 grama šećera da se prodinstaju. Posle desetak minuta dodajte dve kašike griza koji će upiti višak tečnosti i kesicu cimeta, pa ostavite da se fil prohladi.

Umutite mast, vanil-šećer i preostalih 350 grama šećera, dodajte jaja, brašno, sodu bikarbonu i mleko, pa umesite testo. Podelite testo na dva dela, rastanjite oklagijom i jedan deo spustite u prethodno podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Na prvi deo testa nanesite fil od jabuka, pa preko njega stavite drugi deo testa.

Lenju pitu pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni, a onda smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i ostavite kolač da se peče još pola sata.

Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, isecite i služite.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.