LENJA PITA
PO OVOM RECEPTU NAŠE BAKE SPREMAJU LENJU PITU: 1 SASTOJAK daje AROMU starom receptu
Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, isecite i služite
Starinske poslastice sve više se vraćaju u modu. Recepti iz sveščica naših baka doživljavaju „novu mladost“, posebno oni koje smo voleli dok smo bili deca i koje želimo da spremimo našoj deci.
Lenja pita sa jabukama jedan je od kolača kom se uvek rado vraćamo. Za pripremu ove poslastice nije potrebno mnogo vremena i umešnosti u kuhinji, a većinu sastojaka svaka domaćica ima u kući.
Sastojci:
250 g masti
3 jaja
500 g šećera
50 ml mleka
kesica sode bikarbone
750 g brašna
kesica vanil-šećera
kesica cimeta
1,5 kg jabuka
2 kašike griza
100 g šećera u prahu
Priprema:
Oljuštite jabuke, izrendajte ih i stavite u šerpu zajedno sa 150 grama šećera da se prodinstaju. Posle desetak minuta dodajte dve kašike griza koji će upiti višak tečnosti i kesicu cimeta, pa ostavite da se fil prohladi.
Umutite mast, vanil-šećer i preostalih 350 grama šećera, dodajte jaja, brašno, sodu bikarbonu i mleko, pa umesite testo. Podelite testo na dva dela, rastanjite oklagijom i jedan deo spustite u prethodno podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Na prvi deo testa nanesite fil od jabuka, pa preko njega stavite drugi deo testa.
Lenju pitu pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni, a onda smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i ostavite kolač da se peče još pola sata.
Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, isecite i služite.
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!