JUGOSLOVENI SU OVO TAMANILI KAO DA IM JE POSLEDNJE! Ukrao je svu POPULARNOST OD 60-IH PA NADALJE, SRBI GA BAŠ VOLE
Foto: Printscreen Youtube Ricette Fatte In Casa

OBRATITE PAŽNJU

JUGOSLOVENI SU OVO TAMANILI KAO DA IM JE POSLEDNJE! Ukrao je svu POPULARNOST OD 60-IH PA NADALJE, SRBI GA BAŠ VOLE

Isprobajte starinski recept iskusnih jugoslovenskih domaćica za lenju pitu sa jabukama.

Objavljeno: 09:13h

Lenja pita je starinska poslastica koju su spremale mnoge domaćice u staroj Jugoslaviji, a popularna je i dan danas. Napravi se testo koje se nafiluje jabukama i orasima i onda se kolač ispeče. Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez ovog deserta, a danas postoji milion različitih recepta za kolač sa jabukama.

Sastojci:

Za testo:

250 g masti

2 žumanceta

1 belance

4-5 kašika šećera

1 šoljica jogurta

1 prašak za pecivo

400 g brašna

Za fil:

1 kg jabuka

2-3 kašike šećera

3-4 kašike griza

1 kesica cimeta

100 g mlevenih oraha

1 kašičica praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Lenja pita, Kolač
foto: Printscreen Youtube Ricette Fatte In Casa

U mast dodajte šećer i dobro umutete. Zatim dodajte žumanca i belance i mutite dok se sve ne sjedini. Postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo (pola količine), a onda i mleko. Dobro umesiti i dodajte ostatak brašna. Testo ne sme da se lepi, pa ako je potrebno dodajte još brašna. Jabuke oljuštite i narendajte, pa prodinstajte. Kada omekšaju i malo puste vodu dodajte griz, orahe, cimet, vanilu i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi. Testo podelite na 2 dela, pa razvucite oklagijom i stavite u pleh. Lepo pritisnite rukom da sve bude jednako, pa sipajte fil od jabuka i lepo rasporedite. Preko stavite u drugu razvučenu koru, a ako se malo raspadne samo rukama lepo složite da pokrijete ceo fil. Pecite na 180°C oko 45 minuta. Ako želite pospite šećerom u prahu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.