NA KONZERVANS SLOBODNO ZABORAVITE: Kiseli karfiol svi Srbi obožavaju, a ne znaju za OVE CAKE (RECEPT)
Karfiol, Foto: Printscreen/Youtube/Emiramis kuhinja

PRIPREME ZA ZIMU

NA KONZERVANS SLOBODNO ZABORAVITE: Kiseli karfiol svi Srbi obožavaju, a ne znaju za OVE CAKE (RECEPT)

Neki pored karfiola dodaju šargarepu i začinske biljke, što daje potpuniji ukus. Priprema je prilično laka i neće vam oduzeti mnogo vremena

Objavljeno: 14:06h

Sada je pravo vreme da se napravi karfiol zimnica. Mnogima je to jedini način da uopšte i jedu ovo zdravo povrće. Zimi se jede kao salata, kiselog je ukusa i priprema se na sličan način kao i kiseli krastavci.

Neki pored karfiola dodaju šargarepu i začinske biljke, što daje potpuniji ukus. Priprema je prilično laka i neće vam oduzeti mnogo vremena.

Takođe, treba napomenuti koliko je zimnica od karfiola, odnosno bilo kog drugog fermenisanog povrća dobra za zdravlje. U njoj se nalazi veliki broj probiotskih bakterija što je odlično za crevnu floru. Naravno, to važi samo ako pravite zimnicu bez konzervansa. Zato su naše bake i deke imali znatno zdraviju crevnu floru, jeli su mnogo više voća, povrća i fermentisane hrane.

Upravo je to razlog što treba da se okrenemo ka tradicionalnim receptima za pripremu zimnice i da zimnicu pravimo sami, a ne da kupujemo iz prodavnice.

Karfiol zimnica – recept

Prvi recept će biti osnovni, samo karfiol i svi neophodni sastojci, a kasnije ćemo eksperimentisati i sa drugim povrćem. Evo šta će vam biti sve potrebno da bi karfiol zimnica bila uspešna:

Bareni karfiol
foto: Printscreen/Youtube/Emiramis kuhinja

– 3 kilograma karfiola,

– 2, 5 litra vode,

– 500 mililitra vinskog sirćeta,

– 5 kašika šećera,

– 5 kašika soli.

Priprema: Dobro operite i isecite karfiol. Ako ima pokvarenih delova obavezno ih isecite, jer u teglu mora ići samo zdravo povrće. Budite pažljivi da na karfiolu uopšte nema prljavštine. Isecite karfiol, pa ga možete još jednom, detaljnije oprati. Secite ga tako da bude u buketićima.

Sledeći korak jeste da karfiol ubacujete u prethodno oprane tegle. Karfiol ređajte tako da u tegli ima što manje vazduha, slobodno sabijte karfiol što više možete, a da se ne polomi. Ređajte tako do vrha tegle. Potrebno je da karfiol ne ispada kada teglu okrenete naopako. Ako se, pak, to dešava, zimnicu možete pritisnuti plastičnim pritiskivačima za teglu. Ovo možete koristiti i ako nemate dovoljno povrća da teglu napunite do samog vrha.

Karfiol zimnica se dalje pravi tako što dodajete šećer i so. Obično ide po kašika šećera i kašika soli po tegli, u pitanju su tegle srednje veličine od 1 kilograma. Stavite so i šećer na vrh, zatim dodajte sirće, ide do 100 mililitra po tegli i onda dodajte vodu. Sve količine delite u odnosu na broj tegli koje ste napunili sa karfiolom.

Dobro zatvorite tegle i promućkajte kako bi se so i šećer rasporedili. Oni će se svakako istopiti u procesu pasterizacije.

Bareni karfiol
foto: Printscreen/Youtube/Emiramis kuhinja

Moglo bi se reći da je pasterizacija najbitniji korak kada se pravi karfiol zimnica ili bilo koja druga zimnica.

Za pasterizaciju će vam biti potrebna veći lonac ili duboka šerpa. Na dno lonca stavite pamučnu krpu. Svaka tegla treba da bude obavijena krpom i potrebno je da se tegle ne dodiruju međusobno jer usled vibracija prilikom kuvanja može doći do pucanja tegli.

Natočite vodu u lonac, voda treba da ide do 1 centimetra od gornje ivice tegle, znači, svude viri poklopac. Preporučuje se da kada vršite pasterizaciju koristite iste tegle, baš kako neke tegle ne bi bile sasvim potopljene jer su manje.

Uključite ringlu tek kada poređate tegle, ringla treba postepeno da se zagreva. Nikako ne stavljati tegle u vrelu vodu. Pasterizacija počinje od trenutka kada voda počne da struji. Ne treba da dođe do ključanja vode, dakle, kuvajte tegle na blagoj vatri.

Pasterizacija obično traje oko pola sata. Nakon toga izvadite tegle, umotajte ih u ćebe i ostavite tako da se ohlade tokom noći. Potrebno je da tegle okrenete naopako kako biste stvorili efekat vakuma. Takođe, slobodno možete na par sekundi skloniti ćebe i dodati još tegli ako pasterizujete tegle iz više puta.

Sutradan je karfiol zimnica spremna. Kada se priprema na ovakav način, karfiol može trajati i duže od godinu dana. Tegle držite na tamnom i suvom mestu, idealno bi bilo da to bude špajz. Kada teglu otvorite, onda je potrebno da je držite u frižideru.

Ako vas detaljnije zanima ovaj recept pogledajte video:

Karfiol sa šargarepom i belim lukom

Nekima se dopada jednostavna karfiol zimnica, ali ako želite možete napraviti i zimnicu sa potpunijim ukusom. A ako volite raznolikost možete u istu teglu staviti pregršt povrća, preko karfiola, krastavaca, paprike i šargarepe i imati raznovrsnu zimsku salatu.

Da bi se napravila karfiol zimnica sa šargarepom biće vam potrebni ovi sastojci:

– 3 kilograma karfiola,

– 2, 3 šargarepe,

– 1 veza peršuna,

– 3 čena belog luka,

– 2, 5 decilitra vode,

– 500 mililitra vinskog sirćeta,

– 5 kašika šećera,

– 5 kašika soli,

– biber u zrnu,

– lovorov list (za dekoraciju).

Priprema: Ovaj recept je malo drugačiji, zato što se karfiol odmah kuva u tečnosti za fermentaciju. Dakle, operete i iskidate karfiol na cvetove. Šargerepu isećete na kolutiće. U šerpi pomešate vodu, sa 500 mililitra vinskog sirćeta, sa šećerom i solju, dodajte kašiku bibera u zrnu.

Da bi se prirpemila karfiol zimnica potrebno je karfiol i šargarepu dodate u tečnost za fermentaciju tek kada ona proključa. Ako karfiol bude u vodi tokom zagrevanja postoji mogućnost da će se raspasti. Ostavite karfiol i šargarepu da ključaju u vodi maksimalno do 10 minuta.

Karfiol
foto: Printscreen/Youtube/Kruna VD

Prilikom sledećeg koraka je potrebno da budete brzi, brzo ubacujte karfiol i šargarepu u prethodno sterilisane tegle. Nagurajte što više povrća možete. Isecite beli luk i dodajte isečena 3 čena u praznine. Potom stavite trakice peršuna i lovorov list u teglu.

Nemojte bacati vodu u kojoj ste kuvali karfiol i šargarepu. Ona će vam posužiti za fermentaciju. Napunite tegle sa tom tečnošću do vrha. Hermetički zatvorite. Okrenite tegle naopako kako bi se stvorio efekat vakuma i umotajte ih u ćebe.

Ostavite tegle da tako prenoće, sutradan je zimnica spremna. Čuvajte je na suvom i hladnom mestu. Što duže budete držali karfiol u tečnosti sa sirćetom to će vaša zimska salata biti ukusnija.

Primećujete da uopšte nije potreban konzervans ili vinobran da bi karfiol zimnica dugo trajala. Jeste da je proces prirpeme nešto duži zbog pasterizacije, ali na ovaj način dobijate mnogo zdraviju zimnicu gde će njen nutritivni sadržaj ostati netaknut.

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.