TRADICIONALNI RECEPT ZA BOSANSKI LONAC: Ovo POVRĆE daje pravi ŠMEK, svi SRBI ga VOLE
Foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

ZA RUČAK

TRADICIONALNI RECEPT ZA BOSANSKI LONAC: Ovo POVRĆE daje pravi ŠMEK, svi SRBI ga VOLE

Jelo se sprema u velikom loncu, idelano bi bilo zemljanom, a pred vama je tradicionaln način pripreme za osam osoba

Objavljeno: 21:43h

Stiže jesen, koja nudi pregršt povrća i hladnije dane, pa ukoliko volite jednostavna jela sa mesom i zelenišem, ovaj ručak će vam uskoro postati omiljen.

Bosanski lonac je, zapravo, bosanska čorba, kulinarski specijalitet cenjen zbog svog bogatog ukusa i fleksibilnosti u pripremi, jer recept varira u zavisnosti od ličnih i regionalnih preferiranja. Osnova je meso, uglavnom mešano, kao i povrće. Izbor mesa je po ukusu i navikama, jer je Bosanski lonac za sve narode, zato se i zove tako.

Jelo se sprema u velikom loncu, idelano bi bilo zemljanom, a pred vama je tradicionalni način pripreme za osam osoba.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

Sastojci:

1 kg mešanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)

2 dl ulja (može i mast ko voli)

1 velika glavica luka

5 čenova belog luka

700 g krompira sečenog na krupnije kocke

200 g šargarepe krupno sečene na kolutove

100 g zeleni (peršun, paškanat, celer), sitno seckane

100 g kupusa, grubo sečenog

100 g paprike sveže (žuta, zelena, crvena)

Bosanski lonac
foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

100 g graška

100 g pasulja

100 g bamije (suvu pre prokuvati, a svežu ili smrznutu staviti direktno u lonac)

100 g paradajza

100 g tikvica krupno nasečenih

Bosanski lonac
foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

2 dl vina

1,5 l vruće vode

so i biber po ukusu

Priprema:

Bosanski lonac
foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

Meso isecitee na kocke i propržite na ulju ili masti, kako ko voli. Dodajte crni i beli luk i kratko pržite dok meso nedobije lepu braonkastu boju.

U dublji sud poređajte naizmenično meso i povrće i potom nalijte vinom i vodom.

Pokrijte lonc ili neku drugu posudu u kojoj spremate jelo, može i folijom, i stavite na tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pa pustiti da lagano vri oko tri-četiri sata. Tepsija je tu da spreči curenje i da ne napravi nered u rerni.

Bosanski lonac
foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

S vremena na vreme protresite sud. Nakon kuvanja ostavite ga da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz jelo vam ne treba nikakav prilog osim domaćeg hleba i eventulano ljutih papričica.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.