KOLAČ SA ORASIMA JE BIO OMILJEN U JUGOSLAVIJI: Ne postoji PROSTIJI RECEPT, svaka DOMAĆICA ovo MORA DA ZNA
Kolač sa orasima, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

poslastica

KOLAČ SA ORASIMA JE BIO OMILJEN U JUGOSLAVIJI: Ne postoji PROSTIJI RECEPT, svaka DOMAĆICA ovo MORA DA ZNA

Bio je neizostavan deo bilo koje proslave, a sada i vi možete da napravite ovaj kolač sa orasima koji vraća u neke lepše dane

Objavljeno: 12:59h

Kolač sa orasima i kafom bio je omiljen u bivšoj Jugoslaviji.

Nekada su se poslatice pravile od jednostavnih sastojaka koje je svaka domaćica imala kod kuće. Ipak, njihova veština i znanje je od njih pravila savršene kolače, čiji recepti su se prenosili sa kolena na koleno. Takav je i ovaj kolač sa orasima i kafom koji je svaka domaćica iz bivše Jugoslavije znala napamet.

Kolač sa orasima i kafom
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Bio je neizostavan deo bilo koje proslave, a sada i vi možete da napravite ovaj kolač sa orasima koji vraća u neke lepše dane.

Sastojci:

Za koru:

7 jaja

200 g šećera

5 kašika kafe

7 kašika vode

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

prstohvat soli

1 kesica praška za pecivo

200 g brašna

Za fil:

3 jajeta

250 g šećera

3 kašike kafe

Kolač sa orasima i kafom
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

250 g putera

I još:

200 g seckanih oraha

Priprema:

Žumanca ulupajte sa 100 grama šećera. U vreloj vodi rastopite kafu i dodajte u žumanca. Sve dobro umutite da se zapeni. Odvojeno umutite belanca sa prstohvatom soli i preostalim šećerom. Sjedinite smesu od žumanaca i belanaca, lagano promešajte, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Još jednom sve promešajte varjačom. Rernu uključite na 180 stepeni, a smesu izlijte u pleh obložen pek papirom i pecite 15-20 minuta. Pečenu koru ohladite, pa isecite na 3 približno jednaka dela.

Za krem umitite jaja sa šećerom da pobele, pa dodajte kafu i sve zajedno stavite na paru da se kuva. Kada se zagreje kuvajte bar 10 minuta uz konstantno mešanje. Krem je gotov kada ostaje trag za varjačom. Ostavite ga da se prohladi. Puter umutite mikserom, pa ga dodajte u prohlađen krem i dobro izmešajte. Na dno stavite prvu koru, premažite filom i pospite orasima. Odozgo stavite drugu koru, pa ponovite postupak. Poslednju koru takođe pospite orasima.

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.