"UMRO JE U NAJSTRAŠNIJIM MUKAMA OD STRAŠNOG OTROVA": Branimir Nestorović ostao SLOMLJEN zbog tragedije
Foto: Printscreen/Youtube/TV Hram

TRAGEDIJA

"UMRO JE U NAJSTRAŠNIJIM MUKAMA OD STRAŠNOG OTROVA": Branimir Nestorović ostao SLOMLJEN zbog tragedije

Majka je imala urođenu srčanu manu, od toga je umrl

Objavljeno:

Pulmolog dr Branimir Nestorović podelio je svojevremeno potresnu ispovest u kojoj je opisao kako mu je otac preminuo od raka usne duplje jer je bio strastveni pušač

Čuveni dečji pulmolog dr Branimir Nestorović je nedugo pre nego što je postao deo Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, otvorio dušu u emisiji "Govornica" RTV Marš, gde je pričao o svom privatnom životu.

Majka je imala urođenu srčanu manu, od toga je umrla

- Moja majka je imala urođenu srčanu manu, od koje je kasnije i umrla… Kada je rodila mog starijeg brata, sledeći put su joj rekli da ne može u Obrenovcu da se porodi… I onda sam se ja rodio u Beogradu u Višegradskoj.

Moja baba koja je bila spiritus movens naše porodice je došla iz Like sa zavežljajem na leđima. I pošto je bila veoma sposobna uspela je da za 30 godina napravi imperiju.

I danas se u Obrenovcu to zove Lekino sokače. Tu su moji imali vunovlačaru, krojačku radionicu, prodavnicu, 40 šegrta, kuće. Bili su jako bogata porodica. Moja baba je živela skromno do kraja života iako su imali pare. Onda je došao Drugi svetski rat posle koga im je sve oduzeto.

1 / 10 Foto: Printscreen/Youtube

Moja porodica je bila na ozbiljnom nišanu za istrebljenje. Moj ujak pokojni je bio već viđen za Sremski front. E moja baba je namestila da moja majka upozna mog oca. Moj otac je bio šef Saveza komunista za valjevski srez. U to vreme je Obrenovac pripadao Valjevu. On je bio veliki partijac.

Kada je on upoznao moju majku i kada se zaljubio u nju otklonjena je bila opasnost za eksterminaciju. Godinu dana je partijski aktiv odlučivao da li on može da se oženi sa njom ili ne. I kad se oženio sa njom morao je da abdicira sa mesta funckionera. Ali baba je spasla porodicu.

Posle rata smo postali siromašni

Porodica je posle rata postala siromašna. Bilo je da se jede i obuče. U to vreme niko nije imao Bog zna šta, pa ni mi. Ali sve što je baka stvorila je nacionalizovalo. Ostala je kuća gde sam ja sad koju je kupio moj deda za rezervnu varijantu.

Ja sam prilično rascepljena ličnost. Moja majka je bila građanska opcija a otac je bio do kraja komunista. Pravi iskreni komunista. Umirao je u bolnici i kaže mi – Idi plati članarinu, nisam je platio za dva meseca, buniće se ovi. Staljina je obožavao ali nije smeo da priča o tome.

Baba je mrzela Tita. Kad je on umro baba je rekla – Sad sam izvršila svoj životni zadatak da nadživim onog skota. Ona je umrla sa 89 godina. Nije bila bolesna, jednostavno je odlučila da umre. Legla je u krevet i rekla – Dosta. I nije više htela da jede… Imala je 30 kilograma kada je umrla. Tad sam video da čovek može da umre zato što je odlučio da umre.

Otac mi je umro u strašnim mukama, od tada se borim, najviše zbog žena koje ista stvar jako uništava

– Otac je bio strastveni pušač, pušio je tri pakle dnevno. Dobio je rak usne duplje i umro je u velikim mukama. I od tad ja vodim tu kampanju protiv duvana, ali ide slabo – rekao je doktor.

Nestorović napominje da je najopasnija od svih droga – duvan.

– Znate kad pričamo o drogama, najstrašnija droga je duvan. To je najstrašniji otrov koji postoji. Njegova zavisnost je na nivou kokaina. Duvan, a o tome se malo priča, oštećuje kod žene jajne ćelije i to su promene koje se prenose na sledeće generacije. Ako je baba bila strastan pušač, unuka će imati sve bolesti koje imaju pušači iako nikad nije pušila – kazao je on.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji oko trećine odraslih konzumira cigarete i druge duvanske proizvode, a godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi, što govori koliko je ovaj problem ozbiljan u našoj zemlji.

Branimir Nestorović
foto: Printcsreen

– Kada je moj otac umro, mi smo ostali bez prihoda. Desilo se nešto u penzionom fondu, oni su zagubili neke papire. On je imao 44 godine radnog staža kada je umro. Bio je trgovac i imao je baš težak život. Rano je počeo da radi, sa svega 14 godina – priča Nestorović.

Doktor je opisao da su on i majka nakon smrti oca 7 meseci bili bez prihoda.

– Snalazili smo se, pozajmljivali… Nisam imao kaput, morao sam da izmislim izgovor zašto dolazim u sakou na fakultet po ciči zimi. Meni je to tada to izgledalo kao smak sveta, ali sada kad gledam, i to je imalo neku pozitivnu stranu. Nisam imao kaput pa sam samo u sakou po zimi dolazio na fakultet. E kako je na Medicinskom fakultetu bilo studenata sa parama oni mi kažu:

– Pa gde ti je kaput?

– Ma, pravi šmekeri idu samo u skaou – odgovorim im tada.

- Onda shvatite da možete da se oslonite samo na sebe i par najodanijih prijatelja. Bila je to prilično dobra lekcija u mom životu.

– Radio sam dve-tri godine kao građevinski radnik. Radio sam uglavnom na mešalici. Najbolji posao je bio kada smo se ja i moj kum ubacili jedne godine da pomažemo u kampanji prskanja gubara. Mi smo razmućivali one otrove. Bila je jako dobra plata. Mislim da sam tad upoznao Srbiju i kako žive obični ljudi. Srbi su solidaran narod ali nas otuđuju – završio je doktor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.