SRBI ĆE OSTATI ŠOKIRANI KADA VIDE ŠTA SVE MOGU URADITI SA OSTACIMA OD VINA: Ne služi samo za POPIT (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

somelijerstvo

SRBI ĆE OSTATI ŠOKIRANI KADA VIDE ŠTA SVE MOGU URADITI SA OSTACIMA OD VINA: Ne služi samo za POPIT (FOTO)

Dešava se svima da im u kući posle gostiju ostane bar pola boce vina. Zatvorite je plutanim čepom i nađite mesta u frižideru, ali ne zaboravite da ga popijete za najviše pet dana

Objavljeno: 14:30h

Somelijeri, poznavaoci vina i vinske kulture, napominju da bela i roze vina mogu da se koriste i posle dva do tri dana stajanja u frižideru, a crvena oko tri do pet.

Možete ga popiti, ali i u kombinaciji sa voćem i nekim drugim sastojcima sa njim pripremiti ukusne zalogaje. Evo nekih predloga.

Vino
foto: Profimedia

Suva, stona crvena vina možete iskoristiti za pravljenje preliva za grilovano meso. U manju šerpu stavite vino da provri na umerenoj vatri. Kada polovina vina ispari, dodajte višnje i još malo držite na šporetu, pa na svakih pet minuta pošto počnete da pečete meso, dobro ga premažite ovim sosom. Po želji, stavite i malo čilija.

Može i ovako

Ostatke roze ili crvenog vina zamrznite u modlama za led. U svaku kockicu možete da dodate i po cvetić ili listić neke začinske biljke. U posudu za led sipajte dve trećine vina i jednu trećinu vode i zaledite.

S vinom možete da dinstate meso, kuvate testeninu, dodajete u soseve...

Kuhinja, Kuvanje, Šepe, Šerpa, Tiganj, Šporet
foto: Profimedia

Prilikom pripreme omleta jajima dodajte bilo koju vrstu belog vina, i to jednu kašiku za dva jajeta. Dobro umutite i sipajte na vrelo ulje.

U crnom vinu u koje ste dodali šećer kratko prokuvajte jabuke, kruške, breskve ili šljive. Neka voće odstoji još deset minuta u tom soku, a kada ga izvadite, ukrasite ga šlagom.

Slane zelene salate, poput rukole, spanaća ili obične zelene puterice, mnogo su bolje ako dobiju malo slatkoće, a pomoći će belo vino. Malo suvog voća (grožđe, brusnice) potopite belim vinom da dobro upiju, pa ih ubacite u salatu.

Iseckajte omiljeno sezonsko voće, dodajte začinsko bilje poput bosiljka, nane ili ruzmarina, sipajte ostatak crvenog vina i drobljeni led i dobićete domaću sangriju. Na isti način pravite i zimsku varijantu, samo umesto leda, crvenom vinu dodajte toplu čokoladu.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.