OVO PIĆE JE TITO "CEPAO", BILO MU JE OMILJENO: Ni u ludilu vam ne bi palo na pamet!
Josip Broz Tito, Foto: Printskrin Jutjub / Muzej Istorije Jugoslavije

NEVEROVATNO

OVO PIĆE JE TITO "CEPAO", BILO MU JE OMILJENO: Ni u ludilu vam ne bi palo na pamet!

Bio je predsednik bivše države

Objavljeno:

Doživotni predsednik i maršal Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, čovek o kome su se ispredale i bajke i legende, čija je smrt pre 40 godina naterala celu naciju da brizne u plač: Josip Broz Tito - živopisna ličnost o kojoj samo retki nemaju mišljenje.

Legendarni komandant čiji su partizani vodili nebrojene bitke sa moćnijim protivnikom i uspeli da, uz pomoć saveznika pobede nacističke snage tokom Drugog svetskog rata, pamti se i po drugačijoj politici od ostalih komunističkih vođa - ravnoteži između Istoka i Zapada.

O učešću u Prvom svetskom ratu kažu da nije voleo da govori, a jedan od razloga je što je prve mesece rata proveo na frontu u Srbiji kao pripadnik 25. puka, takozvane 42. Vražje divizije.

tito
foto: Printscreen / Youtube

Iako je prema zvaničnim podacima Tito rođen 7. maja 1892, ovaj praznik obeležavao se 25. maja od 1945. godine, okupljajući omladinke i omladince iz svih delova nekadašnje zemlje - od Vardara do Triglava.

Praznik se do 1957. obeležavao samo kao Titov rođendan, da bi te godine, na inicijativu predsednika, postao Dan mladosti.

Titove navike

Kažu da je najviše voleo da jede zagorske štrukle, puši kubanske tompuse, a od pića najdraži su mu bili viski čivas i slovenačko vino cviček.

Tito se družio sa brojnim poznatim ličnostima, pa tako i sa zvezdama Holivuda, koji su u Jugoslaviju dolazili sedamdesetih godina 20. veka zbog uloga u nekim od najpoznatijih partizanskih filmova.

Umro je 4. маја 1980. godine i smatra se da je njegova sahrana jedna od najvećih na ovim prostorima ikada.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.