NAUČNICI OTKRILI PRAVU ISTINU O DEŽA VU! Sada je jasno ZAŠTO I KAKO se javlja
Ilustracija, Foto: Profimedia

nauka

NAUČNICI OTKRILI PRAVU ISTINU O DEŽA VU! Sada je jasno ZAŠTO I KAKO se javlja

Naučnici su istraživali ovaj čest fenomen i došli do iznenađujućih zaključaka

Objavljeno:

Svi su se bar jednom doživeli deža vu, odnosno osećaj da se određena situacija već dogodila u prošlosti. Naučnici su istraživali ovu pojavu, ali nisu uspeli do kraja da je objasne. Zato postoji mnogo teorija i objašnjenja uzroka ove pojave.

Deža vu ili deža vi je izraz koji je potekao iz francuskog jezika i znači "već viđeno".

Zašto se ovo dešava?

Mozak, Pamet, Razmišljanje
foto: Profimedia

Naučnici deža vu objašnjavaju kao pojavu koja je rezultat esktremne reakcije moždanog memorijskog sistema i mnoštva poznatih predmeta, samo raspoređenih i nameštenih drugačije. Neki stručnjaci smatraju da je ovaj fenomen samo privremeni poremećaj u hipokampusu, delu mozga koji igra važnu ulogu u spajanju informacija iz kratkoročnog u dugoročnog pamćenje i koji igra bitnu ulogu u formiranju novih sećanja.

Neki naučnici smatraju da postoji veza između ove pojave i nekih bolesti. Na primer, jedna žena je godinama često doživljavala deža vi, da bi se na kraju ispostavilo da ima epilepsiju.

Glavobolja
foto: Profimedia

Neki ovaj fenomen dovode u vezu i sa šizofrenijom, anksioznošću i poremećajima identiteta. Ali, ništa od toga nije potpuno dokazano i potvrđeno.

Deža vu se češće javlja kod osoba koje su pod stresom ili koji su anksiozni. Ljudi koji su pod pritiskom, napeti i koji imaju naporne poslove, više prijavljuju da su doživeli deža vu. Ako i vi spadate u ovu grupu, dobro se odmorite, idite na masažu ili se relaksirajte na drugi način.

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.