OVO JE NAJOTROVNIJE VOĆE, A SRBI SE U NJEMU DAVE JER JE JEFTINO, ALI MU JE I SEZONA! Nema sa čime ga ne prskaju!
Pijaca, ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

opasno

OVO JE NAJOTROVNIJE VOĆE, A SRBI SE U NJEMU DAVE JER JE JEFTINO, ALI MU JE I SEZONA! Nema sa čime ga ne prskaju!

Važno je znati da i vrlo male količine ovih supstanci mogu imati teške posledice na nervni sistem, uzrokujući loše pamćenje, teškoće u koordinaciji, smanjenu vidnu sposobnost, kvalitet refleksa i motoričke veštine

Objavljeno:

Bez obzira na to što se o pesticidima mnogo govori, većina i dalje nije svesna u kojoj meri ove supstance mogu imati negativno dejstvo na čovekovo zdravlje. Da biste bili na oprezu, u ovom blogu vam predstavljam voće i povrće, koje sadrži najviše i najmanje pesticida.

Naime, ukoliko poljoprivrednici koriste veće količine pesticida od zakonski propisanih, što je veoma čest slučaj u našem regionu, stvara se veći rizik za razvoj brojnih tegoba kod čoveka, naročito može doći do oštećenja sluzokože digestivnog trakta ili, kod dugotrajne izloženosti, do nastanka veoma teških bolesti.

Važno je znati da i vrlo male količine ovih supstanci mogu imati teške posledice na nervni sistem, uzrokujući loše pamćenje, teškoće u koordinaciji, smanjenu vidnu sposobnost, kvalitet refleksa i motoričke veštine. Ovi simptomi su obično vrlo suptilni i razvijaju se vrlo polako kroz godine, odnosno kroz redovno konzumiranje namirnica koje su prskane.

Pesticidi
foto: Profimedia

Pesticidima se uglavnom tretira voće i povrće, međutim njihovi toksični tragovi se mogu naći i u žitaricama, mesu i mesnim proizvodima, te u životinjskom mleku.

Američka radna grupa za zaštitu životne sredine Environmental Working Group (EWG) svake godine objavljuje dve liste – Dirty Dozen i Clean Fifteen na kojoj se nalazi spisak konvencionalno uzgojenog voća i povrća za koje je ustanovljeno da sadrže najviše i najmanje pesticida u odnosu na organske plodove.

U ovom blogu vam predstavljam liste za 2019. godinu, a ukoliko želite možete ih uporediti sa prošlogodišnjim.

Dirty Dozen 2019 – najzagađenije namirnice

1 / 11 Foto: Rina
Jagode, pijaca
foto: Emilija Jovanović

Clean Fifteen 2019 – najmanje prskane namrinice

1. avokado 2. kukuruz šećerac 3. ananas 4. zamrznuti grašak 5. luk 6. papaja 7. patlidžan 8. špargla 9. kivi 10. kupus 11. karfiol 12. dinja 13. brokoli 14. šampinjoni 15. Honeydew dinja

Kupus
foto: Profimedia

Recepti za pravljenje sredstva za čišćenje namirnica od pesticida

Postoje brojni načini na koje sami možete da očistite plodove kako biste umanjili toksične supstance u njima. Ovo su neki od njih.

Recept 1

Sastojci: – 1 šolja jabukovog sirćeta – 3 šolje vode

Priprema:

Pomešajte sastojke kako biste dobili rastvor, te ostavite povrće i voće da odstoji u njemu oko 20 minuta. Potom ga operite pod mlazom hladne vode. Na ovaj način uklonićete prvljavštinu, bakterije, hemikalije i vosak sa voća.

Recept 2

Sastojci: – 1 kašika soka od limuna – 2 kašike sode bikarbone bez aluminijuma (možete je nabaviti u apoteci ili u prodavnicama zdrave hrane) – 2 dl vode

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i u dobijeni rastvor stavite povrće i voće, te ga ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga ga isperite hladnom vodom.

Recept 3

Sastojci: – 1 kašika morske soli – 1 šolja vode

Priprema:

Stavite so u vodu i promešajte, te u dobijenom rastvoru držite potopljeno voće i povrće oko 30 minuta. Voće i povrće čiju koru ne konzumiramo, poput lubenice, dinje i avokada, takođe detaljno operite pre sečenja, jer je ona leglo mikroba, a ako je ne operete, nožem ćete preneti mikrobe na unutrašnjost ploda. Posebnu pažnju posvetite lisnatom povrću, te svaki list posebno operite.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.