IZAŠLA SLIKA PREDRAGA KONA OD PRE 60 GODINA: Nacija u GOLEMOM čudu, OVO JE ON!?
Predrag Kon, Foto: Printscreen/RTS1

šok

IZAŠLA SLIKA PREDRAGA KONA OD PRE 60 GODINA: Nacija u GOLEMOM čudu, OVO JE ON!?

Član je Srpskog lekarskog društva i Upravnog odbora Udruženja epidemiologa Srbije.

Objavljeno:

Predrag Kon (Beograd, 10. jun 1955) srpski je epidemiolog i rezervni sanitetski potpukovnik Vojske Srbije.

Rođen je u jevrejskoj porodici, poreklom iz Čorne u Mađarskoj, odakle su otišli po nastanku Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca. Porodica je živela u Zagrebu i potom Beogradu. Otac Andrija Ernest Kon je kao rezervni jugoslovenski kraljevski oficir zarobljen u Aprilskom ratu 1941. godine i odveden u zarobljeništvo. Rat je proveo u logorima Oflag VI C u Osnabriku i logoru u Nirnbergu. Konova majka Danica je rođena u srpskoj trgovačkoj porodici Živković u Aleksincu.

Predrag Kon
foto: Kurir/ Privatna arhiva

Rođeni brat Predraga Kona je Jovan Kon, nekadašnji pomoćnik direktora za kvalitet i marketing Instituta Mihajlo Pupin. Njihova sestra živi u Izraelu. Jovanov sin, a Predragov sinovac je muzičar Marko Kon. Iako rođen u Beogradu, do sedme godine je živeo u Njujorku.

Najpre je završio Drugu beogradsku gimnaziju, a potom je diplomirao 1981. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Specijalizaciju epidemiologije je završio 1991. godine na Vojnomedicinskoj akademiji.

Predrag Kon
foto: Kurir/ Privatna arhiva

Od marta 2020. godine, član je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti korona. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ga je 10. aprila, vanredno unapredio u čin rezervnog sanitetskog potpukovnika. Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je 11. novembra 2020. godine, Predraga Kona odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Član je Srpskog lekarskog društva i Upravnog odbora Udruženja epidemiologa Srbije.

1 / 7 Foto: Kurir/ Privatna arhiva

Kon za sebe tvrdi da je agnostik, iako obeležava hrišćanske i jevrejske praznike, uključujući i majčinu devojačku slavu Svetog Stefana.

Sa suprugom Vesnom ima sina Slobodana Kona, magistra ekonomskih nauka i ćerku Albinu Kon, reprezentativku u streličarstvu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.