KADA I KAKO JE NAJBOLJE DA NAUČITE DETE DA PLIVA? Ovo je pravilan redosled KORAKA
Ilustracija, Foto: Profimedia

deca

KADA I KAKO JE NAJBOLJE DA NAUČITE DETE DA PLIVA? Ovo je pravilan redosled KORAKA

Objasnite detetu da noge moraju da budu skroz ispružene, a da pokrete treba da izvodi na površini vode kako bi telo ostalo u horizontalnom položaju

Objavljeno:

Vreme letnjih odmora je uveliko u toku, a ako ste se sa detetom zaputili na more ili na bazen, sigurno razmišljate kako da ga naučite da pliva i zajedno sa vama uživa u čarima rashlađivanja u vodi.

Za plivanje je neophodna dobra koordinacija pokreta, a deca stiču dovoljno dobru koordinaciju između 2. i 4. godine.

Ukoliko je vaše dete u toj kategoriji, može biti pravo vreme za prve lekcije iz plivanja. Nemojte zaboraviti da je detetu u ovom periodu zabava na prvom mestu, pa je neophodno da ovu celu sesiju učinite zanimljivom i privlačnom.

Uz to, naoružajte se strpljenjem, jer je u pitanju nova veština sa kojom dete ranije nije bilo upoznato. Nikako ga ne ostavljajte bez nadzora. Bez obzira na to da li je voda plitka, neka vam uvek bude na oku.

Navikavanje na vodu i oslobađanje od straha

Privikavanje je prvi korak. Neophodno je da se dete navikne na dodir vode, i da se istovremeno oseti bezbedno, zbog čega je ključno da budete uz njega i da ga držite.

Nevažno je da li se radi o bazenu ili moru, potrebno je da se dete oslobodi nelagode koju voda može da stvori. Umivanjem, dete će naučiti kako da zadrž dah i lakše će se navići na vodu.

Dete, Dete u kolima
foto: Profimedia

Na samom početku, objasnite mu da disanje pod vodom nije moguće, a izbacivanje vazduha na površini vode i stvaranje mehurića mogu da budu zabavan način da dete to i nauči.

Jedna od igara koja može da pomogne vašem detetu da se oslobodi straha od vode, jeste i da ga postavite da leži leđno i da ga pridržavate u vodi rukama. Tražite od deteta da dok je na leđima lagano udara sa što ispruženijim nogama pozadi uvodeći ih u čari plivanja. Kada procenite da je dete dovoljno stabilno, možete nakratko skloniti ruke i pustiti ga da zapliva. Naravno, neophodno je da ga prethodno upozorite da ćete to uraditi.

Morate biti sigurni da je dete zatvorilo usta i zadržalo dah.

Rad nogu

Objasnite detetu da noge moraju da budu skroz ispružene, a da pokrete treba da izvodi na površini vode kako bi telo ostalo u horizontalnom položaju. Pojedina istraživanja naglašavaju da su takozvani “crvići” za plivanje, mnogo pogodniji od mišića, jer omogućavaju veću slobodu kretanja.

Vežbanje rada nogu možete izvoditi leđno ili prsno, a pre ulaska u vodu, ne bi bilo loše da mu objasnite na suvom šta treba da radi nogama i da to malo provežbate sa njim.

Rad rukama

Stručnjaci smatraju da je prsni način plivanja bolji za početnike od kraul ili leptir stila, jer oni zahtevaju više motoričkih pokreta i komplikovaniji su za dete. Kao i kod rada nogu, od značaja je da i rad ruku pokažete prvo na suvom. Ukoliko dete ne može da vas isprati kada uđete u vodu, pokušajte da uhvatite njegove ruke i oponašate pokrete.

Postavite mališana na stomak sa ispruženim nogama i rukama, zatim ga uhvatiite za ruke i pokažite šta treba da radi. Kada dete uđe u vodu, pokrete ruku mu pokazujte dok stoji u vodi, kako bi ono osetilo otpor vode. Ne zaboravite da mu napomenete da prste mora da drži skupljenim, a laktove blago savijenim.

Povezivanje rada ruku i nogu

Kada ih savlada pojedinačno, neophodno je da ga naučite da sinhronizuje i poveže pokrete ruku i nogu. U prvoj fazi učenja postavite pomenutog crvića ispod detetovih nadlaktica, a vežbe obavljajte u plićaku. U kasnijim fazama crvića možete postaviti uspravljenim ispod tela deteta kako bi se dete samostalnije održavalo na površini vode. Uz to, imaće i veću slobodu pokreta ruku i nogu.

A kako izgleda kada se plivači susretnu sa ajkulom, pogledajte OVDE!

Skokovi u vodu

Dete će jedva dočekati da slobodno skače u vodu, ali ovo je stvar koju treba da ga naučite tek kada savlada plivanje. Neophodno je da dete bude potpuno oslobođeno straha kako bi ovo radilo bezbedno.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.