ZA RUČAK
OVAKO ITALIJANI SPREMAJU LAZANJE: Meso i testenina na OVAJ NAČIN se TOPE U USTIMA, raspametiće VAS (RECEPT)
Zato svako jelo s ovog podneblja ima svoju priču, istoriju, magiju koja se krije iza savršenstva
Italijanska kuhinja je poznata širom sveta, a neki od specijaliteta kao što su pica, rižoto, đelato i pasta su u stalnoj "konkurenciji" jer niko ne može da se odluči šta najviše od svega toga voli
Svi gastronomi uživaju u čarima italijanske kuhinje. Ona obiluje jednostavnim, domaćim jelima i svežim namirnicama. A svaki zalogaj je priča za sebe. Zato svako jelo s ovog podneblja ima svoju priču, istoriju, magiju koja se krije iza savršenstva.
Lazanje ima savršen ukus, a potrebna su vam samo tri sastojka. Gotov je za manje od pola sata, a isprljaćete samo jednu činiju!
CRVENI SOS
malo maslinovog ulja
1 veći luk
4 čena belog luka
100 gr narendanih šargarepa
250 gr svinjskog mesa
250 gr junećeg mesa
1 tegla sosa od paradajza
Vegete i po ukusu
malo peršunovog lista – sitno iseckanog
BELI SOS (BEŠAMEL)
4 kašike ulja
3 kakašike putera
2 kašike brašna
3 šolje mleka ili više ako treba
soli i po ukusu
2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje
1 pakovanje
U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.
Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.
Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.
U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da beli sos nebi izgoreo. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni. Kad je šečeno, od gore staviti Parmezan i peći još 10 minuta.
(Espreso / Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!