DA LI SMETE DANAS POJESTI LUBENICU? Stiglo UPOZORENJE na današnji dan
Poreklom je iz Afrike, Foto: Društvene mreže, Filip Plavčić

obratite pažnju

DA LI SMETE DANAS POJESTI LUBENICU? Stiglo UPOZORENJE na današnji dan

Optimalne temperature za razvoj i plodonošenje lubenice su od 26-28 stepeni celzijusovih.Ona je veliki izvor vitamina A i C,a i minerala kao što su kalijum i magnezijum.

Objavljeno:

Skoro da ne postoji osoba koja ne voli lubenicu. Kada je dobro ohlađena, ona je prava letnja poslastica. Zbog velike količine vode ona je jako dobra za hidrataciju tela tokom letnjih meseci. Ona je veliki izvor vitamina A i C, a i minerala kao što su kalijum i magnezijum.

Lubenica ima svoj dan, to je 3. avgust, kada se svugde u svetu obežava Svetski dan lubenice. Iskoristite ovaj dan da se osvežite i pojedete jednu ili više kriški ove jednogodišnje biljke koju obožavaju i stari i mladi

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

Lubenica je poreklom iz Afrike, a prvo su kultivisane u Egiptu, gde su svedočanstva o njihovoj baštini zabeležena u hijeroglifima na zidovima. Ovo voće je bilo toliko cenjeno da je čak stavljano u grobnice mnogih egipatskih kraljeva. Lubenica potiče iz Afrike, gdje se i danas, u oblasti savana i pustinja sreću divlje forme, kao što je Citrulus cologynthys sa sitnim i veoma gorkim plodovima.

S obzirom na poreklo, kao tropska vrsta ima veoma velike zahteve prema toploti i svetlosti. Optimalne temperature za njen razvoj i plodonošenje su 26—28 stepeni Celzijusovih. Prestaje da raste na minimalnoj temperaturi od 12 stepeni i maksimalnoj od 40. Oplodnja se najbolje obavlja na temperaturi oko 22 stepena. Zahteva maksimalnu osunčanost, tako da se gaji samo kao čist usev na parcelama koje su preko celog dana izložene suncu.U nekim krajevima naše zemlje to su sinonimi — kad se kaže bostan, misli se na lubenicu i obrnuto. U drugim, pak, pod pojmom bostan podrazumijevaju se lubenica i dinja zajedno.

Na crnogorskom primorju za lubenicu se koristi naziv „dinja“, dok se dinja naziva i „pipun“ (slično kao i u Bugarskoj lubenica = dinja, dinja = pepeš). Razlike potiču otuda što su se ove vrste kod nas proširile sa različitih govornih područja.

Slično je i na engleskom jeziku. Termin „melnos“ podrazumeva lubenicu i dinju (kao kod nas bostan), dok je sama lubenica watermelon ili egusi, a dinja melon, muskmelon, sweet melon, ili cantaloupe (u Americi).

U letnoj sezoni omiljena na stolu brojnih je osvežavajuća i zdrava lubenica koja je sastavni deo ponude svake trgovine. I dok spolja omiljena „lopta“ izgleda sveže, često se dogodi da nas nakon kupovine i rezanja sadržaj potpuno razočara.

Skoro da ne postoji osoba koja ne voli lubenicu. Kada je dobro ohlađena, ona je prava letnja poslastica. Zbog velike količine vode, ona je jako dobra za hidrataciju tela tokom letnjih meseci.

Ona je veliki izvor vitamina A i C, a i minerala kao što su kalijum i magnezijum.

Jedna od najprimamljivijih dijeta tokom leta je ona s lubenicom. Lubenica može pomoći pri skidanju kilograma, a odlučite li se za ovu dijetu, najbolje bi bilo da je se pridržavate od devet do 13 dana.

(Espreso/Bebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.