IZDAT ALARM U VEZI SA LUBENICOM! Lekari zagrmeli na SAV GLAS, PRETI VAM OVO
Foto: Printscreen/Youtube/ Saffron Trail

upozorenje

IZDAT ALARM U VEZI SA LUBENICOM! Lekari zagrmeli na SAV GLAS, PRETI VAM OVO

Glavne prednosti lubenice su - malo kalorija i visok sadržaj vode. Sa druge strane, ima i vrlo visok procenat prirodnog šećera

Objavljeno: 11:26h

Svako ko ima problema sa dijabetesom, prema upozorenju stručnjaka, mora biti obazriv, kada je u pitanju način ishrane. Posebno prilikom konzumiranja namirnica poput lubenice, koja ima u izobilju prirodnih šećera, pored svih drugih kvaliteta. Ističu da bi trebalo obrate pažnju ne samo na glikemijski indeks (GI), već je veoma bitan još jedan parametar - glikemijsko opterećenje (GO)

Glavne prednosti lubenice su - malo kalorija i visok sadržaj vode. Sa druge strane, ima i vrlo visok procenat prirodnog šećera.

Takođe, stručnjaci smatraju da je dobra za regulisanje procesa probave, jer obiluje vlaknima, detoksikaciju organizma i bolju kontrolu krvnog pritiska. Odličan izvor vitamina i minerala, među kojima su vitamini A, C, B6, kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, vlakna.

Lubenica odlično hidrira naš organizam, a osim toga daje i duži osećaj sitosti, a i smanjuje želju za slatkišima. Iz ovih razloga je idealna namirnica za obrok ili užinu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Većini je omiljena osvežavajuća poslastica, a kako retko ko može da odoli njenom ukusu, dijabetičari su stalno u nedoumici - da li smeju da je jedu i u kojim količinama?

Naime, odnos lubenice i dijabetesa je proučavana kroz razne studije, ali do sada se nije došlo do bitnijih zaključaka. Ali, postoje dokazi koji ukazuju da konzumiranje lubenice može da pomogne kod određenih komplikacija povezanih sa dijabetesom.

Lubenica sadrži umerene količine likopena, pigmenta koji voću daje boju. Poznato je da likopen može da doprinese u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, koje su jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa tipa 2. Takođe je i snažan antioksidans - što je čini ozbiljnim čuvarem zdravlja.

A najveći kamen spoticanja u ovoj vezi jeste količina šećera koju lubenica sadrži - 17,7 g u kriški srednje veličine.

Šta je Glikemijski indeks i Glikemijsko opterećenje i zašto je do važno sa dijabetičare?

Glikemijski indeks (GI) je parametar koji nam pokazuje kojom brzinom šećer iz hrane ulazi u krvotok. Namirnicama se određuje vrednost između 1 i 100. Kao referenca se obično koriste šećer ili beli hleb.

Glikemijsko opterećenje (GO) je kombinacija GI i sadržaja ugljenih hidrata u uobičajenoj količini (porciji) hrane. Neki naučnici zastupaju gledište da je glikemijsko opterećenje (GI) zapravo relevantnija vrednost određivanja uticaja neke namirnice na nivo na nivo šećera u krvi. Smatra se da je svakako manja verovatnoća da će hrana sa niskim ili srednjim GI podići nivo šećera u krvi.

Glikemijskog opterećenje manje od 10 je nisko, od 10 do 19 je srednje, a 19 i više se smatra visokim.

GI lubenice je 72, ali je vrednost GL 2 u količini od 100 grama. U ovoj kombinaciji može da se konzumira u umerenim količinama, iako su u pitanju osobe sa dijabetesom.

Stručnjaci Defeat Diabetes Foundation preporučuju osobama koje imaju dijabetes tipa 2 da ne konzumiraju više od jedne kriške ovog sočnog voća dnevno. I upozoravaju da nikako ne bi trebao da konzumiraju sok od lubenice jer on može da ima veće glikemijsko opterećenje

Takođe, treba izbegavati kombinovanje lubenice sa drugim namirnicama koje imaju visok glikemijski indeks, već koristiti orahe, semenke i druge izvore hranljivih masti i proteina

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.