obavezno je
NAPRAVITE GASPAĆO, OBAVEZNO JELO LETI: Sa ovom supom ćete PREŽIVETI VRUĆINE (RECEPT)
Gaspaćo je španska dobro ohlađena supa sa zrelim, svežim paradajzom i drugim sezonskim povrćem koje vam se vrzma po frižideru
Napravite ovo ultimativno osvežavajuće letnje jelo – oduševiće vas aromatičnim ukusom ali najviše činjenicom da ne morate da palite šporet na najavljenih 40 stepeni.
Gaspaćo je klasična hladna španska supa, savršena za sparne letnje dane. Tradicionalno se priprema od svežeg paradajza, krastavaca, crvenog luka i belog luka. Za uspeh ovog recepta za koji ne morate da se kuvate pored ringle je korišćenje svežih sastojaka.
Sastojci:
6 zrelih paradajza, oguljenih i naseckanih
1 glavica crvenog luka, sitno naseckana
1 krastavac, oguljen, bez semenki, naseckan
1 crvena ili zelena paprika, naseckana
2 štapa celera, naseckana
1 do 2 kašike naseckanog svežeg peršuna
2 kašike naseckanog svežeg vlašca
1 češanj belog luka, samleven
240 ml soka od paradajza ili 1 limenka pelata
60 ml crvenog vinskog sirćeta
60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika sveže isceđenog soka od limuna
2 kašičice šećera ili više po ukusu
So i sveže mleveni biber po ukusu
Po želji za malo jači i puniji ukus: jedna kašičica Vorčester sosa i 6 ili više kapi Tabasko sosa (po ukusu)
Priprema
Izmiksajte gaspaćo do željene teksture: Stavite sve sastojke u veliku činiju. Uz pomoć štapnog miksera ili blendera sve sastojke izmiksajte do željene gustine. Preporučljivo je mešati do neke srednje teksture, tako da ostanu poneki komadići, da smesa ne bude skroz glatka – za to je dovoljno mikser upaliti dva do tri puta.
Začinite i ohladite: Prilagodite količinu začina prema ukusu. Stavite u nereaktivnu posudu za skladištenje. (Imajte na umu da je paradajz kiseo). Ohladite nekoliko sati ili preko noći kako bi se ukusi pomešali i proželi.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!