AKO POPIJETE OVO PIĆE NA VRUĆINI, CRNO VAM SE PIŠE: Doktorka iz Hitne upozorila na OPASNU STVAR
Foto: Printscreen/RTS

paŽnja

AKO POPIJETE OVO PIĆE NA VRUĆINI, CRNO VAM SE PIŠE: Doktorka iz Hitne upozorila na OPASNU STVAR

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći dala je savete kako najlakše preživeti vrućinu

Objavljeno: 09:38h

Ovog vikenda će, prema prognozi, u Srbiji biti tropske vrućine pa je potrebno da obratimo posebnu pažnju na to šta jedemo i pijemo, ali i kako se oblačimo i ponašamo. Doktorka je kazala i da su dva perioda dana na koja ne biste pomislili vrlo opasna!

"Kada je vruće, može doći do sunčanice i toplotnog udara. Razmišljajte o tome da zaštitite glavu, pijte puno tečnosti i ne unosite supstance koje imaju razdražujuće dejstvo. Stalno ponavljamo, bez preterivanja sa alkoholom, toplota i alkohol u kombinaciji izazivaju geometrijsku progresiju povećavanja dejstva. Ovih dana imamo i veliki broj alkoholisanih mladih, i to u stanju obeznanjenosti, apelujemo na roditelje da ne ignorišu problem ako se ponavlja na svakih nekoliko meseci, a njihovo društvo da pozovu pomoć kada vide da se situacija otima kontroli", rekla je doktorka.

Kada je u pitanju hrana koja rashlađuje, ona je savetovala da nam "priroda bude saveznik".

Vručine
foto: Profimedia

"Ne pijte energetska pića koja će imati neko instant dejstvo, najbolji saveznik nam je priroda. Pijte vodu, jedite sveže voće i povrće, pa zatim ribu i lakšu hranu. Potrebno je da nosimo lakše materijale i nadoknadimo gubitak minerala", rekla je doktorka i upozorila da ne možemo da "pobedimo" ni Sunce, ni zakone prirode, ali možemo sebi da pomognemo da lakše preguramo "paklene" temperature.

"Posebno pazite u delovima dana kada se menja stepen osvetljenja, dakle to su svitanje i uveče kada pada veče. Tada budite pažljivi. Vozači i učesnici u saobraćaju ne smeju da čekaju da im pozli i da se onesveste, već pre toga da se sklone u hlad ili naprave pauzu. Kada je kupanje u pitanju, ni slučajno ne skačite u vodu, ne ulazite sa punim stomakom niti pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci", rekla je doktorka Jevtić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.