RECEPT
OVA TORTA SA JAGODAMA JE POZNATA I KAO "NAJBOLJA NA SVETU": Sprema se za 15 MINUTA, pravo OSVEŽENJE za LETNJE DANE
Pored estetike kojom će vas oduševiti, veoma je ukusna i možete je spremati za različite prilike
Vrele dane treba prekratiti osveženjem i unosom šećera, a ništa bolje od lagane torte kojoj će se obradovati svi ukućani naročito deca. Pored estetike kojom će vas oduševiti, veoma je ukusna i možete je spremati za različite prilike. U Norveškoj je poznata kao "najbolji kolač na svetu" a u Nemačkoj kao "raj i pakao". Srećna Republika vam donosi sjajan recept naših domaćica koje su ga pravile.
Sastojci za žuti biskvit:
8 žumanaca
250 gr maslaca
250 gr šećera
6 kašike vode
malo soli (par zrna)
1/2 praška za pecivo
280 gr brašna (poželjno je da bude glatko)
Sastojci za beze biskvit:
320 gr šećera
8 belanaca
kašičica gustina
malo soli
kašikica soka od limuna
Sastojci za krem od jagode:
500 gr jagode
600 ml soka od narandže
3 pudinga od vanile
4-5 kašike šećera
Sastojci za šlag:
800ml -1000ml slatke pavlake
4 kašike šećera
Priprema:
U posudi umutite maslac kom ćete postepeno dodavati šećer, pa dobro mutite dok ne nastane krem. Nakon toga polako dodajte u smesu žumanca, so, 6 kašika vode i brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
U drugoj posudi dobro umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer dok se ne stvori smesa poput šlaga. Iscedite kašiku limuna u smesu i nastavite mućenje, a zatim dodajte kašičicu gustina. Kada se sve dobro pomeša, dodaje malo soli.
U pleh stavite pek-papir i izručite žutu smesu, odnosno prvu koju ste pripremali, dobro je razvucite po plehu, pa odmah preko nje prelijte i drugu. Kora se peče na 180 stepeni, a kada je gotova, možete je preseći na dva dela ukoliko je u većem plehu.
Dok se kora peče, na drugoj strani skuvajte 800ml soka od narandže u koji ćete dodati dva pudinga od vanile i šećera. Sve dobro kuvajte dok se smesa ne zgusne, pa dodajte zamrznute jagode (može se koristiti i neko drugo voće po ukusu, poput malina ili šumskog voća). Ostavite da se prohladi.
Za šlag umutite litar slatke pavlake i sipajte šećer i izmiksajte.
(Espreso / Srećna Republika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!