OVA TORTA SA JAGODAMA JE POZNATA I KAO "NAJBOLJA NA SVETU": Sprema se za 15 MINUTA, pravo OSVEŽENJE za LETNJE DANE
Torta sa jagodama, Foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

RECEPT

OVA TORTA SA JAGODAMA JE POZNATA I KAO "NAJBOLJA NA SVETU": Sprema se za 15 MINUTA, pravo OSVEŽENJE za LETNJE DANE

Pored estetike kojom će vas oduševiti, veoma je ukusna i možete je spremati za različite prilike

Objavljeno:

Vrele dane treba prekratiti osveženjem i unosom šećera, a ništa bolje od lagane torte kojoj će se obradovati svi ukućani naročito deca. Pored estetike kojom će vas oduševiti, veoma je ukusna i možete je spremati za različite prilike. U Norveškoj je poznata kao "najbolji kolač na svetu" a u Nemačkoj kao "raj i pakao". Srećna Republika vam donosi sjajan recept naših domaćica koje su ga pravile.

Sastojci za žuti biskvit:

8 žumanaca

250 gr maslaca

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

250 gr šećera

6 kašike vode

malo soli (par zrna)

1/2 praška za pecivo

280 gr brašna (poželjno je da bude glatko)

Sastojci za beze biskvit:

320 gr šećera

8 belanaca

kašičica gustina

malo soli

Torta, Torta sa jagodama
foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

kašikica soka od limuna

Sastojci za krem od jagode:

500 gr jagode

600 ml soka od narandže

3 pudinga od vanile

4-5 kašike šećera

Sastojci za šlag:

Torta, Torta sa jagodama
foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

800ml -1000ml slatke pavlake

4 kašike šećera

Priprema:

U posudi umutite maslac kom ćete postepeno dodavati šećer, pa dobro mutite dok ne nastane krem. Nakon toga polako dodajte u smesu žumanca, so, 6 kašika vode i brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.

U drugoj posudi dobro umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer dok se ne stvori smesa poput šlaga. Iscedite kašiku limuna u smesu i nastavite mućenje, a zatim dodajte kašičicu gustina. Kada se sve dobro pomeša, dodaje malo soli.

1 / 8 Foto: Emilija Jovanović

U pleh stavite pek-papir i izručite žutu smesu, odnosno prvu koju ste pripremali, dobro je razvucite po plehu, pa odmah preko nje prelijte i drugu. Kora se peče na 180 stepeni, a kada je gotova, možete je preseći na dva dela ukoliko je u većem plehu.

Dok se kora peče, na drugoj strani skuvajte 800ml soka od narandže u koji ćete dodati dva pudinga od vanile i šećera. Sve dobro kuvajte dok se smesa ne zgusne, pa dodajte zamrznute jagode (može se koristiti i neko drugo voće po ukusu, poput malina ili šumskog voća). Ostavite da se prohladi.

Za šlag umutite litar slatke pavlake i sipajte šećer i izmiksajte.

(Espreso / Srećna Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.