NAJLEPŠE SLATKO NEK BUDE NA VAŠEM ASTALU: Ovako sočne SMOKVE još niste okusili, KIDAJU!
Smokve, Foto: Profimedia

recept

NAJLEPŠE SLATKO NEK BUDE NA VAŠEM ASTALU: Ovako sočne SMOKVE još niste okusili, KIDAJU!

Podrazumeva se da smokve mogu biti za nijansu zrelije ili zelenije.

Objavljeno:

Slatko od zrelih smokava, ali od onih koje nisu potpuno zrele i meke. Ukoliko imate baš takve smokve, napravite džem.

Podrazumeva se da smokve mogu biti za nijansu zrelije ili zelenije.

Kolač, Smokve, Puding
foto: Profimedia

Slatko od zrelih smokava, sastojci:

650 gr šećera

1 dl vode

1 kg smokava

1 limun, iseckan na kolutove

Slatko od zrelih smokava, priprema:

Vodu i šećer stavite da se prokuva – od momenta kada provri, kuvajte oko 5 minuta na srednjoj temperaturi. Smokve operite i odsecite peteljke. Stavite ih u šerpu i kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.

Povremeno protresite šerpu. Ukoliko vam smeta pena koja se stvara tokom kuvanja, skidajte je. Na kraju dodajte kolutove limuna i kuvajte još oko 5 minuta.

Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe. Ali i od toga koliko gusto slatko volite.

Meni se više dopada kada je malo ređe. Proveravajte tokom kuvanja kako biste napravili po svom ukusu.

Uzmite u obzir da će biti gušće kada se ohladi. Šerpu pokrijte kuhinjskom krpom.

Kada se slatko ohladi, sipajte ga u sterilisane tegle i zatvorite metalnim zatvaračima.

Napomene:

Kada se koriste zreije smokve za slatko, one nakon kuvanja izgledaju drugačije nego kada se koriste potpuno zelene smokve.

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.