recept
NAJLEPŠE SLATKO NEK BUDE NA VAŠEM ASTALU: Ovako sočne SMOKVE još niste okusili, KIDAJU!
Podrazumeva se da smokve mogu biti za nijansu zrelije ili zelenije.
Slatko od zrelih smokava, ali od onih koje nisu potpuno zrele i meke. Ukoliko imate baš takve smokve, napravite džem.
Podrazumeva se da smokve mogu biti za nijansu zrelije ili zelenije.
Slatko od zrelih smokava, sastojci:
650 gr šećera
1 dl vode
1 kg smokava
1 limun, iseckan na kolutove
Slatko od zrelih smokava, priprema:
Vodu i šećer stavite da se prokuva – od momenta kada provri, kuvajte oko 5 minuta na srednjoj temperaturi. Smokve operite i odsecite peteljke. Stavite ih u šerpu i kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.
Povremeno protresite šerpu. Ukoliko vam smeta pena koja se stvara tokom kuvanja, skidajte je. Na kraju dodajte kolutove limuna i kuvajte još oko 5 minuta.
Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe. Ali i od toga koliko gusto slatko volite.
Meni se više dopada kada je malo ređe. Proveravajte tokom kuvanja kako biste napravili po svom ukusu.
Uzmite u obzir da će biti gušće kada se ohladi. Šerpu pokrijte kuhinjskom krpom.
Kada se slatko ohladi, sipajte ga u sterilisane tegle i zatvorite metalnim zatvaračima.
Napomene:
Kada se koriste zreije smokve za slatko, one nakon kuvanja izgledaju drugačije nego kada se koriste potpuno zelene smokve.
(Espreso/Danas)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!