SLATKO OD TREŠANJA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Ovako nešto nećete naći u prodavnici, zato zavrnite rukave
Ilustracija, Foto: Profimedia

recept

SLATKO OD TREŠANJA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Ovako nešto nećete naći u prodavnici, zato zavrnite rukave

Potrebna su vam četiri sastojka

Objavljeno:

Trešnje su stigle, pa ako ih imate u dvorištu, nije loše da ove godine napravite slatko koje će vam trajati čak do zime.

Recept je jednostavan, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka.

Slatko je odlično posluženje za goste, ali i dobra namirnica za podizanje šećera u krvi.

Sastojci:

1 kg očišćenih trešanja

1,300 kg šećera

1 limun

1 vanila

2 čaše vode

Priprema:

Slatko od trešanja je rano slatko. Može se spremiti početkom juna. Može se kuvati od belih, ali i od rumenih i crvenih trešanja. Ako želite da crvene trešnje budu u slatku bele, morate u toku kuvanja staviti u šerpu kašičicu vinobrana. Inače, plodovi koje birate za slatko treba da budu zdravi, neprezreli i krupni.

Trešnje operite i očistite od eventualnog lišća, peteljki, i koštica. Ostavite da otkaplju na ćevćiru.

1 / 6 Foto: RINA

Uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko, sipajte šećer u nju, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup. Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Kuvajte dalje i dodajte vanilu i sok od limuna. Temperatura štednjaka i dalje treba da bude jaka.

Slatko je gotovo kad sirup sipan iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u prekidima, tj. teškim kapima. Tada skinite penu i pokrijte navlaženim platnom.

Ostavite da stoji oko 12 sati. Pripremite čiste, suve teglice i sipajte slatko u njih pazeći da u svakoj bude dovoljno plodova i safta. Povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.

Slatko će trajati nepromenjeno sve do sledeće godine.

(Espreso / Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.