receptu kojem niko neće odoleti
HRSKAVE URMAŠICE KOJE SE TOPE U USTIMA: Najbrži recept za KOLAČ KOJI SE VRAĆA U MODU!
Starinski kolač koji se vraća u modu
Kolači zaliveni šećernim sirupom poslednjih godina postali su raritet čak i u poslastičarnicama.
Nekada popularne urmašice, balkave i tulumbe smenili su moderni kolači i torte, pa mlade domaćice sve češće posežu za kuvarima svojih baka kako bi pronašle starinske recepte za zaboravljene, a ukusne poslastice.
Ukoliko ste ljubitelj jednostavnih kolača u šećernom sirupu, isprobajte recept za urmašice. S obzirom na to da se lako prave, deo zadatka oko pripreme urmašica možete da poverite i deci.
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml jogurta
- 250 g putera (ili margarina)
- 450 g oštrog brašna
- kesica praška za pecivo
- 600 g šećera
- pola litra vode
- 1 limun
Priprema:
Pomešajte jaje i jogurt sa puterom koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izradite varjačom. Trebalo bi da dobijete kompaktno testo koje se odvaja od posude.
U šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte na ringli dok ne počne da peni. Potom dodajte sok od limuna, još nekoliko puta promešajte i sklonite šerpu sa ringle da se sirup ohladi.
Od umešenog testa otkidajte delove veličine oraha, pa formirajte loptice, pritisnite ih s jedne strane na rende kako bi dobile šare i ređajte u nepodmazan pleh.
Pecite urmašice u rerni na 200 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju i tako vrele prelijte ih ohlađenim sirupom. Ostavite urmašice da odstoje nekoliko sati u sirupu, po želji ukrasite jezgrima oraha i služite.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!