HRSKAVE URMAŠICE KOJE SE TOPE U USTIMA: Najbrži recept za KOLAČ KOJI SE VRAĆA U MODU!
Foto: Printscreen/Youtube/kuhaj i peci

receptu kojem niko neće odoleti

HRSKAVE URMAŠICE KOJE SE TOPE U USTIMA: Najbrži recept za KOLAČ KOJI SE VRAĆA U MODU!

Starinski kolač koji se vraća u modu

Objavljeno:

Kolači zaliveni šećernim sirupom poslednjih godina postali su raritet čak i u poslastičarnicama.

Nekada popularne urmašice, balkave i tulumbe smenili su moderni kolači i torte, pa mlade domaćice sve češće posežu za kuvarima svojih baka kako bi pronašle starinske recepte za zaboravljene, a ukusne poslastice.

Hurmašice
foto: Printscreen/Youtube/kuhaj i peci

Ukoliko ste ljubitelj jednostavnih kolača u šećernom sirupu, isprobajte recept za urmašice. S obzirom na to da se lako prave, deo zadatka oko pripreme urmašica možete da poverite i deci.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml jogurta
  • 250 g putera (ili margarina)
  • 450 g oštrog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 600 g šećera
  • pola litra vode
  • 1 limun
Hurmašice
foto: Printscreen/Youtube/kuhaj i peci

Priprema:

Pomešajte jaje i jogurt sa puterom koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izradite varjačom. Trebalo bi da dobijete kompaktno testo koje se odvaja od posude.

U šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte na ringli dok ne počne da peni. Potom dodajte sok od limuna, još nekoliko puta promešajte i sklonite šerpu sa ringle da se sirup ohladi.

Hurmašice
foto: Printscreen/Youtube/kuhaj i peci

Od umešenog testa otkidajte delove veličine oraha, pa formirajte loptice, pritisnite ih s jedne strane na rende kako bi dobile šare i ređajte u nepodmazan pleh.

Pecite urmašice u rerni na 200 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju i tako vrele prelijte ih ohlađenim sirupom. Ostavite urmašice da odstoje nekoliko sati u sirupu, po želji ukrasite jezgrima oraha i služite.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.