RECEPT
STARI KOLAČ ČIJE TESTO KRIJE 1 TAJNU: Podseća na TULUMBE, ali s JEDNIM PRELIVOM SE TOPI U USTIMA (RECEPT)
Pogledajte kako da napravite kolač koji podseća na tulumbe, a ukus je još bolji zbog kokosa.
Tulumbe su sladak desert specifičnog oblika. To je testo prženo u dosta ulja, a zatim preliveno šećernim sirupom (agdom). Testo se istiskuje uz pomoć posebne modle kako bi imalo taj specifičan oblik. Tako su i dobili ime jer tulumba doslovno znači pumpa. Ovaj kolač dosta podseća na tulumbe, samo što se ne prži u dubokom ulju, nego je malo zdravija varijanta, pa se peče u rerni.
Ovaj kolač sadrži i kokos i to je jedna od razlika između tulumba i njega, ali ono što ih vezuje jeste oblik i to što su umočeni u šećerni sirup tj. agdu. Nisu komplikovani za pripremu, a obožavaćete njihov ukus kojem specifičnu notu daje kokos. Obavezno isprobajte ovaj recept, a možete da poslužite i na slavljima.
Sastojci:
1 jaje
90 ml ulja ili rastopljenog maslaca
85 g griza
30 g kokosa
1 čaša jogurta
190 g brašna
1 puna kašičica vanilin šećera
1 puna kašičica praška za pecivo
Za sirup:
425 g šećera
500 ml vode
1 kriška limuna
Priprema: Sipajte u šerpu šećer, vodu i limun, promešajte, pa stavite da se kuva. Kada prokuva, ostavite još minut, pa sklonite da se ohladi. U posudi pomešajte ulje, jaje, griz, kokos, pavlaku, jogurt, vanilin šećer i prašak za pecivo, pa promešajte. Dodajte brašno, pa špatulom malo sjedinite, a onda umesite meko testo. Uzmite deo testa, oblikujte valjak, pa viljuškom prođite po sredini da napravite šaru. Isecite parčiće približne veličine 3 cm. Malo još prstima oblikujte, pa umočite u griz i ređajte u pleh. Tako uradite sa svim testom. Pecite u zagrajnoj rerni na 200°C nekih 30-35 minuta. Izvadite iz rerne, sačekajte par minuta, pa sipajte hladan sirup. Poklopite i ostavite 60 minuta da upiju pre serviranja.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!