STARI KOLAČ ČIJE TESTO KRIJE 1 TAJNU: Podseća na TULUMBE, ali s JEDNIM PRELIVOM SE TOPI U USTIMA (RECEPT)
Kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Enfes Yemek Tarifleri

RECEPT

STARI KOLAČ ČIJE TESTO KRIJE 1 TAJNU: Podseća na TULUMBE, ali s JEDNIM PRELIVOM SE TOPI U USTIMA (RECEPT)

Pogledajte kako da napravite kolač koji podseća na tulumbe, a ukus je još bolji zbog kokosa.

Objavljeno: 14:11h

Tulumbe su sladak desert specifičnog oblika. To je testo prženo u dosta ulja, a zatim preliveno šećernim sirupom (agdom). Testo se istiskuje uz pomoć posebne modle kako bi imalo taj specifičan oblik. Tako su i dobili ime jer tulumba doslovno znači pumpa. Ovaj kolač dosta podseća na tulumbe, samo što se ne prži u dubokom ulju, nego je malo zdravija varijanta, pa se peče u rerni.

Ovaj kolač sadrži i kokos i to je jedna od razlika između tulumba i njega, ali ono što ih vezuje jeste oblik i to što su umočeni u šećerni sirup tj. agdu. Nisu komplikovani za pripremu, a obožavaćete njihov ukus kojem specifičnu notu daje kokos. Obavezno isprobajte ovaj recept, a možete da poslužite i na slavljima.

Sastojci:

1 jaje

90 ml ulja ili rastopljenog maslaca

85 g griza

30 g kokosa

1 čaša jogurta

190 g brašna

1 puna kašičica vanilin šećera

1 puna kašičica praška za pecivo

Za sirup:

425 g šećera

500 ml vode

1 kriška limuna

Priprema: Sipajte u šerpu šećer, vodu i limun, promešajte, pa stavite da se kuva. Kada prokuva, ostavite još minut, pa sklonite da se ohladi. U posudi pomešajte ulje, jaje, griz, kokos, pavlaku, jogurt, vanilin šećer i prašak za pecivo, pa promešajte. Dodajte brašno, pa špatulom malo sjedinite, a onda umesite meko testo. Uzmite deo testa, oblikujte valjak, pa viljuškom prođite po sredini da napravite šaru. Isecite parčiće približne veličine 3 cm. Malo još prstima oblikujte, pa umočite u griz i ređajte u pleh. Tako uradite sa svim testom. Pecite u zagrajnoj rerni na 200°C nekih 30-35 minuta. Izvadite iz rerne, sačekajte par minuta, pa sipajte hladan sirup. Poklopite i ostavite 60 minuta da upiju pre serviranja.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.