SA OVIM TRIKOM ZAVESE ĆE VAM POSTATI BLISTAVO BELE: Tajna je u ovih 5 NAMIRNICA, ima ih svaka srpska kuća!
Zavese, Foto: Printscreen/Youtube/JECA SVAŠTARICA

snalažljivost

SA OVIM TRIKOM ZAVESE ĆE VAM POSTATI BLISTAVO BELE: Tajna je u ovih 5 NAMIRNICA, ima ih svaka srpska kuća!

Tkanine od kojih su napravljene zavese vrlo su osetljive, pa s njima treba rukovati pažljivo.

Objavljeno:

Od stajanja i starosti, duvanskog dima ili fleka zbog dečijih nestašluka, zavese brzo mogu da izgube sjaj i belinu kojima su vas očarali. Kako postupiti u tom slučaju?

Tkanine od kojih su napravljene zavese vrlo su osetljive, pa s njima treba rukovati pažljivo. To, međutim, ne znači da je njih nemoguće oprati kada imaju neku uporniju mrlju ili su promenile boju. Naprotiv — iznenađujuće je lako!

Prašak za pecivo ili soda bikarbona

Ovi sastojci pomoći će zavesama se reše sivila koje se stvara nakon dugog stajanja, a ako ih perete ručno, najpre rastvorite kesicu praška za pecivo ili sode bikarbone u toploj vodi, pa stavite zavese da odstoje u njoj oko dva sata.

So

Verovatno niste ni slutili da je jedan od boljih prirodnih deterdženata — so! Ona je odlična za vađenje iz zavesa žutih mrlja i premaza od duvanskog dima. Na litar vode ide 120 grama soli, a koristi se topla voda i najbolje je ostaviti zavese da odstoji u njoj tokom noći.

So
foto: Printscreen

Mastilo

Verovali ili ne, dobro ste pročitali! Mastilo je vrlo efikasno protiv žutila u zavesama koje se javlja vremenom, a sve što je potrebno jeste da sipate nekoliko kapi mastila u veš-mašinu umesto omekšivača. Isto, naravno, može da se učini i za ručno pranje. Kod najlonskih (ne pamučnih) zavesa možete da potopite zavesu u hladnu vodu i sipate 3 kapi mastila kako bi ono „popilo“ žutilo.

Sirće

Jedno od najpopularnijih domaćih sredstava za higijenu može da se koristi i za pranje zavesa. Pomešajte sirće i toplu vodu u odnosu 1:1 i ostavite da zavesa odstoji u toj mešavini preko noći, pa jer sutradan operite u mašini kao i obično.

Sirće
foto: Printscreen/Youtube

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.